Κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά της απόφασης της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Όπως υποστηρίζει η Νίκη Κεραμέως, σκοπός της επιθετικής αυτής κίνησης είναι να διασφαλιστεί – στο αναγκαίο και αναλογικό μέτρο – ότι η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τετάρτη 16 Ιουνίου δε θα παρακωλυθεί με κανέναν τρόπο.

Στην αγωγή της ζητά συγκεκριμένα να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σε ανακοίνωσή της η υπουργός τονίζει ότι «η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους. Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων».

Σημειώνει δε ότι «εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο. Δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί».

«Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να συστρατευθούν σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό. Απευθύνουμε κάλεσμα στους καλούντες σε απεργία να μην παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίσιμη αυτή δοκιμασία των παιδιών μας», καταλήγει η υπουργός.

Είναι σημαντικό βέβαια να επισημανθεί ότι η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην μεγάλη απεργία κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που θέτει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, ενώ η κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα εν γένει είναι προβληματική. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πορείες και διαμαρτυρίες μαθητών και εκπαιδευτικών συλλόγων κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο πέρα από τα πιο γνωστά ζητήματα που έχουν συγκεντρώσει και τα περισσότερα βλέμματα, όπως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα πειθαρχικά συμβούλια για φοιτητές και οι διαγραφές, προωθεί επίσης το κλείσιμο τμημάτων, αλλαγές στα μηχανογραφικά, μεταβολές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια και ταυτόχρονα μείωση εισακτέων.

Μαθητές μάλιστα σύσσωμοι συγκέντρωναν υπογραφές ζητώντας την απόλυση της υπουργού Παιδείας. Συγκεκριμένα, από από το 2020 ακόμη μαθητική καμπάνια στο διαδίκτυο συγκέντρωνε υπογραφές για την απόλυση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας.