Νέες δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα, δίνοντας και πάλι ηχηρή απάντηση κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Μετά την μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης 10 Ιουνίου, σωματεία εργαζομένων και συνδικάτα συγκαλούν συνελεύσεις για να ορισθεί νέα πανεργατική κινητοποίηση για τις 16 Ιουνίου

«Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο»

Σωματεία, συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), αλλά και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες λαμβάνουν αποφάσεις συνέχισης των αγώνων. Tη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 16:00 μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. «Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εργαζομένων του Δημοσίου στο συλλαλητήριο κηρύσσει Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, σε όλο το Δημόσιο από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί! ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος, ώρα 16:00», επισημαίνει σε ανακοίνωση της.

Στην πρώτη γραμμή των νέων κινητοποιήσεων, μπαίνουν οι ναυτεργάτες. Δώδεκα σωματεία τους βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Όπως σημειώνουν, με επίκεντρο την τελευταία πανεργατική απεργία, «για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες με ασπίδα τους την αλληλεγγύη εργαζομένων, συνδικάτων, ακύρωσαν στην πράξη την ωμή προκλητική παρέμβαση των εφοπλιστών και την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, να κρίνει παράνομη την συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία».

Το κάλεσμα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αλλά και με αιτήματα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων γίνεται από τις διοικήσεις των εξής: Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Ήδη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ιωαννίνων έλαβε απόφαση για κλιμάκωση με νέα απεργία, που θα θέτει ως αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και των αντεργατικών νομοθετημάτων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις εν γένει. Επίσης, με σύνθημα «στα σκουπίδια το νομοσχέδιο-έκτρωμα» η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας καλεί σε νέα απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη 2021. Η μάχη δίνεται για να μην ψηφισθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο αλλά και για να απαιτηθούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς: για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, επαναφορά των ΣΣΕ και «κατάργηση όλων των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά λάστιχο και χτυπούν το απεργιακό δικαίωμα και την συνδικαλιστική δράση».

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα που επέβαλαν»

Η αντιπολίτευση σύσσωμη τάσσεται κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, δηλώνοντας το παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις.  Στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, τα εργασιακά παραμένουν υψηλά και τόσο το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και οι δυνάμεις που στηρίζει ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στο στα σχέδια της.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει σε κλιμάκωση των αγώνων, από την επομένη της απεργίας της 10ης Ιουνίου. Ο Περισσός τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απορρίπτουν το άθλιο νομοσχέδιο που θέλει να τσακίσει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία.

Η κλιμάκωση του αγώνα με νέες πιο μαζικές απεργιακές μάχες και συγκεντρώσεις, η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εμπιστοσύνη στο δίκιο και τη δύναμή τους είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι αυτό που φοβούνται κυβέρνηση και κεφάλαιο. Για να συμπληρώσει: «Είναι αυτό που απαιτείται σήμερα για να πεταχτούν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο – έκτρωμα και οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Για να μη ζήσουμε σαν “σκλάβοι τον 21ο αιώνα”».

Συναγερμό για τις επόμενες μέρες, μέσα και έξω από τη βουλή, έχει σημάνει το ΜέΡΑ25, προκειμένου «το νομοσχέδιο- λαιμητόμος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά να μην περάσει». Όπως σημειώνει το ΜέΡΑ25, «δεν πρέπει να τους αφήσουμε την εργασιακή ζούγκλα που οι ίδιοι επέβαλαν στον κόσμο της εργασίας διαχρονικά (από όλες τις μνημονιακές Κυβερνήσεις), τώρα να την επισημοποιήσουν κιόλας ώστε να ενταθεί».