Με δυναμική απεργιακή κινητοποίηση και ένα βροντερό «όχι» απαντούν συνδικάτα, οργανώσεις, ομοσπονδίες, και εργαζόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης για νομοθέτηση των αντεργατικών ρυθμίσεων που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας με την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες γιατρών και υγειονομικών, συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεία να δίνουν το παρόν.

Για τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων έκανε λόγο ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. «Όλες και όλοι στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση και χτυπάει την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, διαλύει το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους απέναντι στα δόντια της εργοδοσίας, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία! Δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο! Προτείνουμε στα Συνδικάτα νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση. Προτείνουμε συλλαλητήρια, πικετοφορίες, άλλες μαζικές αντιδράσεις από Σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αθήνα και σε όλους τους μεγάλους δήμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες. Συνεδριάσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις των Συνδικάτων από σήμερα το απόγευμα» σημείωσε.

«Στις 16 του μήνα δίνουμε νέα απάντηση. Συνεχίζουμε τη μάχη, βάζουμε στη μάχη και άλλους εργαζόμενους. Κοιτάμε στα μάτια τη νέα και την παλιά γενιά και πορευόμαστε. Στις 16 Ιούνη να γίνουμε πιο πολλοί» υπογράμμισε κατά την ολοκλήρωση της απεργιακής κινητοποίησης και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Εναντίον του «νομοσχεδίου-ζόμπι» που «επαναφέρει τη σκλαβιά τον 21ο αιώνα» οι πολιτικοί αρχηγοί

Σύσσωμη η αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης) έδωσε το παρόν στην κινητοποίηση, με τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώνουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου

«Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιών τα συμφέροντα δουλεύει και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό» δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και συμπλήρωσε ότι «Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας».

«Είμαστε εδώ ως ΜέΡΑ25 για να στηρίξουμε τα κινήματα, να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους  στην απαραίτητη προσπάθειά τους να θανατώσουν το “νομοσχέδιο – ζόμπι” του κ. Χατζηδάκη.  Δεν είμαστε εδώ να ζητήσουμε ανάθεση εντολής από τα κινήματα, από τους εργαζόμενους. Η ανάθεση είναι ανάθεμα για τα κινήματα και για τον λαό όπως  πολύ πικρά μάθαμε το 2015» δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων» σημείωσε από τα Προπύλαια ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα».

«Το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας και του αυταρχισμού. Εμείς ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.