Η τεταμένη κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο με την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis σε περιοχή όπου η Ελλάδα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα, οδήγησε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, όπου και αποφασίστηκε να υπάρξει αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Επικίνδυνα παιχνίδια κυριαρχίας στην Αν. Μεσόγειο – Μπαράζ διπλωματικών επαφών της κυβέρνησης

«Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της» πρόσθεσε.

Επιπλέον, για την Τουρκία είπε ότι «απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Έτσι ο Δένδιας υπογράμμισε ότι «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα» και ότι δεν «θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας» κάνοντας έκκληση προς την γείτονα χώρα «να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το αίτημα για τη σύγκληση Συμβουλίου σχολίασε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Ομέρ Τσελίκ ο οποίος σχολίασε «ως συνήθως η Ελλάδα ζητά σύνοδο στην Ε.Ε. για να υποστηρίξει τις άδικες, παράνομες και επιθετικές πολιτικές της» καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιτρέψει στη χώρα μας να μετατρέψει όλη την Ευρώπη σε ένα «Ελληνικό θέατρο».

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε πριν την συνάντηση με τον Μητσοτάκη, συνάντηση του Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, όπου στο τραπέζι εισήλθαν «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα».

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συναντήθηκε και με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Κωνσταντίνο Φλώρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία φέρεται να ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την παρουσία του Oruc Reis.

Επικοινωνία με πολιτικούς αρχηγούς

Στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση για εθνική στρατηγική για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς -την υφαλοκρηπίδα- με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Επιπλέον, ο Τσίπρας αναφέρθηκε και στο επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» και του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» όταν το δεύτερο επιχείρησε να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα το 2018, τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες «πρέπει και μπορούν να αποτραπούν» για αυτή τη συγκυρία.

Τσίπρας: Συνταγή «Μπαρμπαρός» και αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών προς Μητσοτάκη

Στην επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά, η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι «απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Το ΚΙΝΑΛ μέσω της Γεννηματά έκανε λόγο για ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση που «μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ».

Και συνέχισε με επικριτικά σχόλια κατά του ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας».

«Όμως τούτη την ώρα που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις» κατέληξε.

Σε επίπεδο Ευρώπης, την «πλήρη αλληλεγγύη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Κύπρο μετέφερε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την ώρα που κλιμακώνεται η κατάσταση με την παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αλληλεγγύη» από την Κομισιόν – Στον αέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Υπενθυμίζεται ότι τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο με την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό πλοίο έφτασε τη Δευτερα στην περιοχή συνοδευόμενο από άλλα δύο ερευνητικά σκάφη, καθώς και πολεμικά πλοία, με την Αθήνα να απαντά αποστέλλοντας επίσης πολεμικά πλοία στην περιοχή και διενεργώντας πλήθος διπλωματικών επαφών και κινήσεων.

Μπαράζ NAVTEX

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, πέρα από την NAVTEX για έξοδο του Oruc Reis που εκδόθηκε νωρίς το πρωί και εκτείνεται έως και τις 23 Αυγούστου, τέθηκε σε εφαρμογή και άλλη μια, που αφορούσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον τουρκικό στόλο έως και τη Τρίτη 11 Αυγούστου.

Η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-NAVTEX, χαρακτηρίζοντας την τουρκική που εκδόθηκε για σεισμικές έρευνες, ως παράνομη, καλώντας παράλληλα τα σκάφη να την αγνοήσουν. Ωστόσο ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα με την οποία ισχυριζόταν ότι διεξάγει έρευνες εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και πως βάσει του διεθνούς δικαίου έχει κάθε δικαίωμα να εκδίδει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κλιμακώνει η Τουρκία με χάρτη που αμφισβητεί την επήρεια του Καστελόριζου

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη Τρίτη, δημοσίευσε χάρτη με τις επιδιώξεις για ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου Oruc Reis, ο οποίος απεικονίζει μια περιοχή που εκτείνεται ως τα ανατολικά της Κρήτης, με ανώτερο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου, τον Τσαγατάι Ερτσιγιές, να υποστηρίζει ότι οι έρευνες διεξάγονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και πως «η Ελλάδα κάνει πολύ φασαρία για αυτή τη δραστηριότητα».

Επίσης ο Ερτσιγιές, αναφερόμενος στο Καστελόριζο, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικούς στόχους αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα, εξαιτίας «ενός μικροσκοπικού νησιού», το οποίο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα. Μάλιστα υποστήριξε ότι «είναι η Ελλάδα που προκαλεί εντάσεις στη περιοχή και όχι η Τουρκία εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών στόχων.

Νέα NAVTEX προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα αδειοδοτήσει νέες έρευνες στο Oruc Reis μέχρι το τέλος του Αυγούστου, στη δυτική πλευρά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας –ανέφερε ο ίδιος. «Θα καθορίσουμε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας σε δυτικές περιοχές» είπε.

Η Τουρκία θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».