Υπενθυμίζεται ότι την αθώωση των μελών του Ρουβικωνα Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα για την υπόθεση δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, ενώ απαλλακτική ήταν και η εισαγγελική πρόταση.

Πανηγυρική αθώωση των μελών του Ρουβικωνα για τη δολοφονία Χαμπίμπι

«Ακόμα μία σκευωρία κατέρρευσε. Το ζήτημα δεν είναι ότι απαλλάχθηκαν σήμερα ο Νίκος Ματαράγκας και ο Γιώργος Καλαϊτζίδης από το δικαστήριο. Το ζήτημα που μας προβληματίζει είναι πως μια τέτοια δικογραφία έφτασε στο ακροατήριο με αυτά τα στοιχεία. Ήταν βέβαιο ότι με βάση αυτά τα αποδεικτικά δεδομένα που υπήρχαν στη δικογραφία, δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο η απαλλαγή των κατηγορουμένων και η πλήρης αθώωσή τους» τόνισε η Άννυ Παπαρρούσου στο ΤPP και πρόσθεσε:

«Παραμένει ένα ερώτημα, το κατά πόσο οι διωκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να στήνουν τέτοιες δικογραφίες εναντίον ανθρώπων που δεν εμπλέκονται σε τίποτα από όλα αυτάπου έχουν στο κεφάλι τους οι διωκτικές αρχές να τους αποδώσουν».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαδάκης σχολίασε ότι «όπως αναμενόταν από τις πρώτες μέρες εξέλιξης της δίκης και τη ροή του αποδεικτικού υλικού, προοιωνιζόταν αυτό που τελικά έγινε: μια πανηγυρική ομόφωνη αθώωση του Νίκου Ματαράγκα και του Γιώργου Καλαϊτζίδη από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της ηθικής αυτουργίας, ύστερα από αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως».

Αναφέρθηκε όμως και αυτός στα σοβαρά ερωτηματικά:«Για ποιο λόγο στήθηκε αυτή η σκευωρία, μέσα από μια επαίσχυντη συμμαχία ασφαλίτικων δυνάμεων και εμπόρων ναρκωτικών; Για ποιο λόγο έφτασε στο ακροατήριο; Και αν τελικά θα αναζητηθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες των αστυνομικών, οι οποίοι είτε πέτυχαν με τρόπο εκβιαστικό μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος κατηγορουμένων, όπως προέκυψε στη δίκη, είτε εξέθεσαν εν γνώση τους αθώους σε δίωξη, υποπίπτοντας στο αδίκημα κατάχρησης εξουσίας;»

«Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο έχει σημασία, είναι ότι μια ακόμα αστυνομική σκευωρία με φρονηματικά κριτήρια εναντίον ανθρώπων τους οποίους αντιπαλεύει πολιτικά δεν πέρασε, πετάχθηκε στα σκουπίδια και αποδομήθηκε το κατηγορητήριο. Με τις σκέψεις αυτές θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά τέτοια δικαστικά αποτελέσματα σήμερα που η αστυνομοκρατία ενισχύεται με ρητή πολιτική κάλυψη από το κράτος και φτάνει σε δολοφονίες και σε καθημερινή χρήση βίας μέσα και έξω από τις διαδηλώσεις» συμπλήρωσε.