Ψυχή και σώμα στην Αθήνα επιστρέφει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, καθώς μετά την ανάπαυλα του ταξιδιού στις ΗΠΑ και τις επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επενδυτές και την ομογένεια, έρχεται η σειρά των δανειστών να καθίσουν στο τραπέζι με την διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Την Παρασκευή, τα κλιμάκια των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ κυβέρνηση και ΔΝΤ διαμηνύουν πως δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2018.
Ο επανέλεγχος των 95 προαπαιτούμενων θα ολοκληρωθεί την Κυριακή όταν στην Αθήνα θα φτάσουν οι επικεφαλής των ομάδων ώστε να ξεκινήσει και το κύριο κομμάτι της αξιολόγησης. όπως μεταφέρει η Καθημερινή, παραμένει και η εκκρεμότητα της εφαρμογής των 95 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του έτους, με τα 20 να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ 6 ακόμη μένουν να εγκριθούν από τους θεσμούς.
Στόχος, όπως τονίζουν όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και πλήθος υψηλών αξιωματούχων, Ευρωπαίων και μη, το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση θα λάβουν μέρος η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και ο Νικόλα Τζιαμαριόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οι αρχικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν για μία εβδομάδα, ενώ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αργότερα τον Νοέμβριο με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Κανένα νέο μέτρο (εκτός των ήδη ψηφισμένων)
Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζεται σημαντικό δημοσιονομικό σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου, που τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% του ΑΕΠ, από το Ταμείο έχουν μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει πως δεν θα ζητηθούν πρόσθετα νέα μέτρα για το 2018, παρά εκείνα που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή προ μηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αυτή η στάση των Αμερικανών δεν διασφαλίζει πως δεν θα υπάρξει ανάλογη απαίτηση για το 2019 και για ακόμα μία κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Real.gr, από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν ήδη προκύψει ερωτηματικά αναφορικά με την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων, αφού το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπει μία σημαντική βελτίωση των στοιχείων τους κατά 2 δις. ευρώ το 2017, γεγονός που τους οδηγεί να ζητούν περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν μία τέτοια εξέλιξη.
Όπως αναφέρεται, περαιτέρω στοιχεία ζητούνται και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται η πορεία απονομής συντάξεων που εκκρεμούν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων που μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά 100%.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για επίσπευση των μέτρων του 2020 από το 2019 παραμένουν ανοικτές, καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις.
Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα αναμένεται να τεθούν υπό τον έλεγχο των δανειστών:
Τα υπόλοιπα θέματα που θα περάσουν τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων είναι:
- Οι αλλαγές στο δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμής κινητικότητας του δημοσίου που έχει σταματήσει στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ , αλλά και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.
- Η επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα είναι ακόμη θέμα των δανειστών.
- Η σύσταση του υπερταμείου με τον διορισμό ΔΣ και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί παρά το ότι βρίσκεται υπό την στενή παρακολούθηση της ΕΕ.
- Η προώθηση του Ελληνικού η παραχώρηση της Εγνατίας και οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης.
- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος είναι ένα ακόμη δύσκολο θέμα.
- Η βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν.