Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (με αυτή τη σειρά) επιλέχτηκαν για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών «Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων Νήσων» στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι «με την θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης ( AMIF), ενέκρινε την εκταμίευση 130 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των τριών “Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων Νήσων” στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω».

Στην ουσία πρόκειται για ένα πακέτο 107 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) – 132.680.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ ερωτήματα δημιουργούνται από τις δηλώσεις του υπουργού τη Δευτέρα ο οποίος είπε ότι «συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφώρηση χωρίς να γεμίζουμε την Ελλάδα δομές».

Ευρωπαϊκές πλάτες και χρήματα για τα κλειστά κέντρα Μηταράκη

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου με ημερομηνία 3/8/2020:

«Με την θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης ( AMIF), ενέκρινε την εκταμίευση 130 εκ ευρώ για την κατασκευή των τριών “Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων Νήσων” στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το Υπουργείο “χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα και αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αυτής της οικονομικής υποστήριξης”.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο” . Σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου.

Οι εταιρείες θα έχουν προθεσμία 10 ημερών για την άσκηση ένστασης κατά του αποτελέσματος της επιτροπής και της υπουργικής απόφασης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο στη Διαύγεια.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή του διαγωνισμού απέκλεισε από τη διαδικασία Α’ φάσης τις εταιρείες ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. (συνολικά 5 εταιρείες είχαν κάνει αίτηση).

Για την «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο ότι «δε διαθέτει τα απαιτούμενα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Για την «ΑΒΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ –ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ», αναφέρεται ότι δε συμμορφώνεται με το άρθρο 22.Γ “Οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια“ της διακήρυξης, καθώς σύμφωνα με τα αναγραφόμενα «Οι οικονομικοί φορείς, οφείλουν να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας σωρευτικά».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 -όπως μετέδωσε τότε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες είχαν επιλεχθεί ως ανάδοχοι για προπαρασκευαστικές εργασίες στα κλειστά κέντρα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ ανέλαβε το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο, αντί συνολικού ποσού 854.390 ευρώ.

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί 1.031.398 ευρώ.

Τέλος, στη Σάμο το έργο ανέλαβε η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., αντί συνολικού ποσού 947.651 ευρώ.