Με αναρτήσεις τους η ομάδα Παλαιστινίων προσφύγων Σομούντ και η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση καταγγέλλουν το περιστατικό, το οποίο ήρθε να προστεθεί στις προσπάθειες ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη με κυβερνητική παρέμβαση ένας 22χρονος Παλαιστίνιος, γιατί ύψωσε σημαία της χώρας σου σε στύλο της πλατείας Συντάγματος κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, ενώ σε άλλη περίπτωση προσήχθησαν ο σύζυγος και η κόρη της ηθοποιού και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου, επειδή ύψωσαν σημαία της Παλαιστίνης στο αυτοκίνητό τους, καθώς περνούσαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Σχετικά με το περιστατικό στον Μαραθώνιο, το TPP επικοινώνησε με μια από τους προσαχθέντες, η οποία ανέφερε ότι υπήρχε παράσταση διαμαρτυρίας από την Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων με τη συμμετοχή παλαιστινιακών οργανώσεων. Όπως αναφέρει, η αστυνομία προσήγαγε τους πρώτους διαδηλωτές στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, επειδή κάποιοι φορούσαν παλαιστινιακά μαντήλια. Μάλιστα, καταγγέλλεται πως οι συγκεντρωμένοι δεν είχαν καν προλάβει να ανοιξουν κάποιο πανό.

Η ίδια έφτασε εκεί λίγο αργότερα, όπου διαπίστωσε ότι κάτι έχει προηγηθεί και επικοινώνησε με άλλες δύο κοπέλες, με τις οποίες βρέθηκαν στο μετρό Μέγαρο Μουσικής. Αμέσως κατέφτασαν στο μετρό περίπου 30 αστυνομικοί, οι οποίοι τους ρωτούσαν αν βρίσκονται εκεί για τη διαμαρτυρία και ζητούσαν τα χαρτιά της μιας κοπέλας, που είναι από την Παλαιστίνη. Ακολούθησε διαμαρτυρία, καθώς όπως τονίζεται στο TPP, ήταν εμφανές ότι η στοχοποίηση της Παλαιστίνιας από την αστυνομία έγινε λόγω της του παλαιστινιακού μαντηλιού.

Οι τρεις κοπέλες προσήχθησαν από την αστυνομία, ενώ κατά την προσαγωγή τους φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Μεταφέρθηκαν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκονταν και οι προσαχθέντες από τη συγκέντρωση στον Μαραθώνιο. Οι προσαχθέντες κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ μέχρι το απόγευμα, χωρίς να γίνεται σαφής ο λόγος της ταλαιπωρίας τους. Η προσαχθείσα με την οποία επικοινώνησε το TPP κάνει λόγο για μια προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, καθώς η αστυνομία ήταν αποφασισμένη να μην πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου.

Μάλιστα, τίθεται σοβαρό ζήτημα ποινικοποίησης της ίδιας της παλαιστινιακής ταυτότητας, αφού οι παριστάμενοι δεν πρόλαβαν καν να πραγματοποιήσουν κάποια διαμαρτυρία, αλλά στοχοποιήθηκαν λόγω του παλαιστινιακού μαντηλιού.