Σε ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης και τις άμεσες παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στις πληγείσες περιοχές προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το απόγευμα της Τρίτης, εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής μας θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες και λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής» σημείωσε ο Κ. Σκρέκας, ενώ ως βασικούς άξονες της στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθηθεί έθεσε τα παρακάτω:

  • Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο
  • Ενδυνάμωση της προστασίας και της μέγιστης δυνατής αντοχής και ανθεκτικότητας των Δασών απέναντι στις αναπόφευκτες και ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της σχέσης με τα δασικά οικοσυστήματα και την προστασία τους.

Ειδικότερα, το πλάνο των «άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές», στο οποίο εστίασε ο υπουργός, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
  • Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.
  • Διάταξη που θα περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
  • Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.
  • Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.
  • Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.
  • Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών – με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο – για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο σημείο του παραπάνω πλάνου έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε για τις πληγείσες περιοχές πως «θα φυτέψουμε τα σωστά δέντρα», προαναγγέλοντας επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Το γράφημα των μέτρων που παρουσίασε το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος:

Σε ό,τι αφορά στον άξονα των δομικών διοικητικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, καθώς και δτη θεσμοθέτηση της έννοιας «Ανάδοχος Αναδάσωσης» για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των Πολιτών, ο Κ.Σκρέκας ανήγγειλε την έκδοση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου το αμέσως προσεχές διάστημα, με την οποία προωθείται η υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ θα οριστεί και θα θεσμοθετηθεί ο ανάδοχος αναδάσωσης.

«Με τη μορφή εθελοντισμού, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα μπορούν να προχωρούν σε άμεσες αναδασώσεις σε περιοχές και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ» σημείωσε ο Κ. Σκρέκας διευκρινίζοντας τα παραπάνω, ενώ στη συνέχεια έδωσε πληροφορίες για την λειτουργία του αναδόχου, επισημαίνοντας πως «αφού το δασαρχείο ορίσει την περιοχή που χρειάζεται προστασία, αποκατάσταση και τεχνητή αναδάσωση και τις προδιαγραφές αυτών, ο ανάδοχος αναδάσωσης θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης που θα εγκριθεί άμεσα από το δασαρχείο και στη συνέχεια θα προχωράει στις αναγκαίες ενέργειες για την προετοιμασία του εδάφους για την εξασφάλιση της επιτυχίας της αναδάσωσης». Υπογράμμισε επίσης ότι «η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών».

Ο Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ, εστιάζοντας στη διαγραφή οφειλών που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΔΕΗ για όσους έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή περιουσίας, καθώς και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και των Γερανείων Ορέων (με 3,7 εκατ. ευρώ) και την έκτακτη χρηματοδότηση Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριας Ζωής που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, ενώ καθιερώνεται ο θεσμός του «ανάδοχου αναδάσωσης.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε στους εργαζόμενους για την αποκατάστασης των Ηλεκτρικών Δικτύων – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ, αναφέροντας ότι «οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ με όλες τους τις δυνάμεις συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας πανελλαδικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές», ενώ «Οι άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ με υπεύθυνη και εργώδη προσπάθεια κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επάρκεια εφοδιασμού στο Εθνικό δίκτυο».