«Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας. Εξαγγελίες που αφορούσαν το 2020 ξεκινούν από τώρα: μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2019. Και βελτιώνουμε τις 120 δόσεις αμέσως» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την έναρξη των προγραμματικών του δηλώσεων ο νέος πρωθυπουργός, αφού λίγο πριν αναφέρθηκε στην εντολή που έλαβε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως δέκα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα και θα έρθουν προς ψήφιση έως το τέλος του έτους, σε δύο δόσεις, με την πρώτη μέχρι τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, μίλησε για τα νομοσχέδια του επιτελικού κράτους που αναμένεται πρώτο, το φορολογικό νομοσχέδιο σε δύο φάσεις, για το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου» για τις επενδύσεις, για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, για την Παιδεία και την κατάργηση του ασύλου, για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους, για την αγροτική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα, καθώς και για «μεγάλες τομές για τη δημόσια υγεία».

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά με σκληρή δουλειά. Η κυβέρνηση μου και εγώ θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την εντολή. Ότι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η κυβέρνησή του έδωσε δείγματα γραφής μέσα στις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της, χαρακτηρίζοντας την σύνθεση της κυβέρνησής του «χωρίς παρωπίδες», και θέτοντας ως στόχο «να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη:

Άμεσες μειώσεις φόρων

«Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020» σημειώσε, ενώ πρόσθεσε με ειρωνικό ύφος «πείτε και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη».

«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%» ανακοίνωσε στη συνέχεια, καθώς και μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

«Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%. Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων» ανέφερε.

Ακόμα, προανήγγειλλε πως η κυβέρνησή του θα φέρει «άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις». Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση του «θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές».

«Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής». Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Παράλληλα, μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. «Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας» επανέλαβε για μία ακόμα φορά.

Ξήλωμα απλής αναλογικής και Ποινικών Κωδικων

Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε κατά της απλής αναλογικής, τονίζοντας πως «δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιη στην απλή αναλογική», προαναγγέλλοντας αλλαγή του εκλογικού νόμου, και τόνισε πως »θα αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές».

Ακόμα, εξήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «για να αποτραπούν αποφυλακίσεις εγκληματιών και τρομοκρατών», ενώ ανακοίνωσε την επιστροφή στα σχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά για την δημιουργία Φυλακών τύπου Γ.

«Αποκομματικοποίηση του κράτους»

Ακολούθως, ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τις αλλαγές στο κράτος είπε πως:

  • Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
  • Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.
  • Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
  • Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.
  • Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

Πλεονάσματα και μήνυμα στην Τουρκία

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους, όπως υποστήριξε, θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε πως πυξίδα παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς όπως αυτούς που ακούσαμε σήμερα » αναφερόμενος σε δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ τον κάλεσε κάνουν μαζί βήματα μπροστά.

Καμπάνια για την Μακεδονία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τήρησή της και στην «άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών» της, καθώς και μία μεγάλη διεθνή επικοινωνιακή καμπάνια για την «πραγματική Μακεδονία».  Παράλληλα, υποστήριξε πως «από τη συμπεριφορά των γειτόνων θα κριθεί η πορεία τους στην ΕΕ».

«Πέντε νέα εμβληματικά έργα»

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να προαναγγείλλει ακόμη πέντε «εμβληματικά» όπως τα χαρακτήρισε έργα, με επιτομή αυτό της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στους σχεδιασμούς του οποίου κομβικό ρόλο εμφανίζεται να παίζει το ίδρυμα Νιάρχου. Ακόμα, αναφέρθηκε σε σχέδια για την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων, καθώς και παρεμβάσεις και μητροπολιτικό πάρκο στα Λιπάσματα στην Δραπετσώνα.

Συγκεκριμένα:

  1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.
  2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
  3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
  4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
  5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

«Δεσμεύσεις για την καθημερινότητα»

Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Υγεία: Έμμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. ‘Αμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.
  • Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. ‘Αμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.
  • Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.
  • Γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

Και «πράσινη» ανάπτυξη

«Από τις μεγάλες οριζόντιες πολιτικές, την πράσινη ατζέντα που δεν την εκχωρώ σε κανέναν που αυτοαποκαλείται πράσινος» δήλωσε προς το τέλος των δηλώσεών του ο Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως «η ανάπτυξη ή θα σεβαστεί το περιβάλλον ή δεν θα είναι βιώσιμη»

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως από το 2021 θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης και θα ανανεωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ εξήγγειλε σειρά μέτρων για το περιβάλλον:

  • «Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης. Η χώρα με την πιο όμορφη φύση οφείλει να την προστατέψει. Έμπρακτα. Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους».
  • «Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα μικρά νησιά μας γίνονται ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Υπάρχει και ενδιαφέρον και σχετική εμπειρία και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αλλά και σοβαρή τεχνογνωσία από ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα».
  • «Σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά».

Ακόμη, έθεσε στόχο την ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία και πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.