Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε ζητήσει αύξηση του ELA.

Άλλωστε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ για τον ELA, ανώνυμος αξιωματούχος είχε επισημάνει από τη Δευτέρα, ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησης του.

Το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 91 δισ. ευρώ, ωστόσο πηγές με γνώση της κατάστασης είπαν νωρίτερα ότι οι τράπεζες έχουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Χρησιμοποιώντας μέρος των κεφαλαίων διάσωσης της χώρας, θα μπορούσε να καλυφθεί οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα που ενδεχομένως προσδιοριστεί στην επικείμενη αναθεώρηση αναφέρει σε επιστολή της η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Dabiele Nouy, προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ΕΚΤ παρακολουθεί εντατικά τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε η κ. Nouy προσθέτοντας ότι «εάν η αξιολόγηση εντοπίσει ελλείψεις κεφαλαίων για μία ή περισσότερες σημαντικές τράπεζες, αυτές μπορούν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που θα συσταθεί στο πλαίσιο ενός νέου ελληνικού προγράμματος, μετά από την εφαρμογή του νομικού πλαισίου», τόνισε η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ.

Σε δημοσίευμά του τη Δευτέρα, το Reuters είχε αναφέρει πως η Ελλάδα είναι απίθανο να ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες πρόσθετη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Reuters, το «μαξιλάρι» ρευστότητας των τραπεζών έχει αυξηθεί στα περίπου 5 δισ. ευρώ λόγω της εισροής χρημάτων αλλά και της βοήθειας της ΕΚΤ και συγκεκριμμένα λόγω στις δύο αυξήσεις του ορίου χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης ELA και τις εισροές φορολογικών – τουριστικών εσόδων.