του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη 

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, έχει ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο ομόφωνα απάλλαξε τους αγωνιστές από την Τουρκία από όλες τις κατηγορίες, πλην ενός για απλή οπλοκατοχή, ο οποίος επίσης αποφυλακίστηκε, καθώς η ποινή του έχει ήδη υπερεκτιθεί. Το Λαϊκό Μέτωπο έκανε λόγο για παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στην συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο Βίλνους, ενώ είχε καταγγείλει την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με συλλήψεις μελών του, ενόψει της αίτησης αναίρεσης.

Η εκδίκαση σχετικά με το αίτημα αναίρεσης επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 19 Μαρτίου, λόγω της αποχής των δικηγόρων απέναντι στο νεο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Λαϊκό Μέτωπο: «Δεν πρόκεται να αφήσουμε την αναίρεση να γίνει δεκτή»

«Σήμερα ήταν να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης από την πλευρά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος έχει αιτηθεί την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για τους 11 αγωνιστές και αγωνίστριες από την Τουρκία, σε μια πλήρως πολιτική απόφαση, η οποία είναι ενορχηστρωμένη από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ-ΕΕ και τη συνεργασία του τουρκικού φασισμού με το ελληνικό κράτος. Αυτοί είναι που έχουν ζητήσει την αναίρεση μιας αθωωτικής απόφασης, που πάρθηκε μετά από 97 ημέρες αντίστασης απεργίας πείνας» αναφέρει μέλος του Λαϊκού Μετώπου κατά την ενημέρωση των αλληλέγγυων έξω από τα δικαστήρια του Αρείου Πάγου.

Προσέθεσε, πως η εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης αναβλήθηκε για τις 19 Μάρτη 2024, ακριβώς 4 χρόνια μετά την κατασταλτική επιχείρηση της αστυνομίας κατά των Τούρκων αγωνιστών στα Σεπόλια και την Τζαβέλλα. «Εμείς λέμε πως δεν πρόκεται να αφήσουμε την αναίρεση να γίνει δεκτή, αλλά θα αγωνιστούμε και θα περιφρουρήσουμε για ακόμη μια φορά την ελευθερία μας. Θα διατρανωθεί μια μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης μέχρι τις 19 Μάρτη και καλούμε όλους και όλες να λάβουν μέρος, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι τρομοκράτες δεν είναι οι αγωνιστές, αλλά ο ιμπεριαλισμός και τα συνεργαζόμενα με αυτόν κράτη» κατέληξε.

Θ. Καμπαγιάννης: «Θα υπερασπιστούμε την αθωωτική απόφαση»

Ο συνήγορος υπεράσπισης Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρει πως η αίτηση αναίρεσης «πάει να νεκραναστήσει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δεν τιμά τη δικαιοσύνη στη χώρα μας και το νομικό της πολιτισμό, καθώς ήταν μια απόφαση συλλογγικής ευθύνης, που δεν προέβη σε οποιαδήποτε εξατομίκευση και εξέταση των πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποκατέστησε τη συγκεκριμένη υπόθεση σε αυτό που πραγματικά ήταν, αθωώνοντας πανηγυρικά και τους 11 κατηγορούμενους για την κατηγορία της τρομοκρατικής οργανωσης και τους 10 κατηγορούμενους για όλες τις κατηγορίες. Από αυτή την άποψη, αυτή την απόφαση είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε στο πλαίσιο της εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Σήμερα, δεν μπορέσαμε να το κάνουμε, λόγω της αποχής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, απέναντι στο εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ήρθαμε, δηλώσαμε την αποχή μας, πήραμε τη νέ ημερομηνία της εκδίκασης για τις 19 Μαρτίου, όπου μέχρι τότε πρέπει να ξεδιπλωθεί μια καμπάνια αλληλεγγύης, όπως σήμερα υπήρχε αλληλέγγυος κόσμος στο δικαστήριο. Πρέπει να υπερσπιστούμε τη βασική μας θέση, την οποία θέσαμε ενώπιον του Πενταμελούς, ότι το να αγωνίζεται κανείς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό δεν είναι τρομοκρατία και δεν μπορεί να καταδικαστεί με το άρθρο 187Α. Αυτό κατάφεραν να κερδίσουν και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι με τον αγώνα τους και πέτυχαν μια αθωωτική απόφαση, την οποία θα υπερασπιστούμε και πιστεύουμε πως θα κερδίσουμε και σε αυτή την περίπτωση» κατέληξε.