Οι υγειονομικοί που δε θα εμβολιαστούν άμεσα και θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος του μισθού τους, αναλογικά με τις ημέρες που θα τεθούν σε αναστολή.

Ο υπουργός σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι για κάποιους υγειονομικούς, «ανάλογα με το διάστημα που θα τεθούν σε αργία, θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, κι αυτό επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται». Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών σημείωσε ότι αυξάνεται στις τάξεις των υγειονομικών, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι στην κατηγορία ανήκουν και οι ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί, προειδοποιώντας για κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι για κυρώσεις και πρόστιμα έχει προειδοποιήσει και ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει κυρώσεις».

Για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, δήλωσε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Υπάρχει, όπως είπε, η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. «Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά» ανέφερε σχετικά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Χθες ωστόσο ανακοινώθηκε πως ανακαλούνται οι άδειες των εργαζομένων σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ethnos.gr η αναστολή των κανονικών αδειών έγινε και επειδή ορισμένοι εργαζόμενοι που δεν ήθελαν να μπουν σε αναστολή εργασίας λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είχαν δηλώσει κανονική άδεια. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν λόγω των αναστολών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.