Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπογραμμίζοντας πως θα επιβληθούν κυρώσεις και πρόστιμα στους ανεμβολίαστους που η πολιτεία θα εντοπίζει. «Δεν είναι στην πρόθεση μας να εφαρμοστεί κάποιο οριζόντιο lockdown, παρά μόνο τοπικά lockdown» ξεκαθάρισε.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου, ενώ αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς επίθεση εξαπέλυσε προς τους συνδικαλιστές. «Φωτογραφίζοντας» την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ισχνές μειοψηφίες φώναζαν πάντα, μην κοροϊδευόμαστε, ότι δεν έχουμε μέτρα ατομικής προστασίας, μετά ότι δεν έχουμε ΜΕΘ, μετά ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, μετά πως εν υπάρχει οργάνωση στους εμβολιασμούς και δεν είχαν δίκιο, και τώρα χωρίς να έχουν δίκιο και σε μια ακόμα καμπή της πανδημίας για την οποία συνιστώ ψυχραιμία, βρήκαν για μια ακόμη φορά με κάποιο πρόσχημα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει η πλειοψηφία της κοινωνίας». «Κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν (για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών), δεν αντιδρούν οι γιατροί. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί συνεχίζουν να εμβολιάζονται αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία, δεν μπορεί να την ισοσκελίσω με κάποιες μικρές μειοψηφίες» ανέφερε σχετικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, σημείωσε: «πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ». Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση των εκπροσώπων του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid tests στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, απάντησε ότι «αν σκεφθεί κανείς την ποσότητα, τα εκατομμυρίων εκατομμυρίων τεστ που γίνονται, αντιλαμβάνεται ποσό σημαντικά είναι και τα κέρδη». Παρέπεμψε  το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης που ρυθμίζει και τις τιμές.