Η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) κατήγγειλε την «την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας, που παρεμπόδισε του συγκεντρωμένους φοιτητές που πραγματοποιούσαν σήμερα το πρωί μαζική εξόρμηση έξω από το σχολείο, αφήνοντας ανεμπόδιστους τους φασίστες που εξαπολύσουν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες», ενώ «τα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή μετά την επίθεση των φασιστοειδών έριξαν χημικά στους συγκεντρωμένους έξω από το σχολείο, σε γονείς, μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων!». Έκανε ακόμα λόγο για «σοβαρές ευθύνες της διεύθυνσης του συγκεκριμένου σχολείου, καθώς με την ανοχή της, τα φασιστοειδή που έχουν παρεισφρήσει στο ΕΠΑΛ, επιτέθηκαν και σε μαθητές, που ύψωσαν τη φωνή τους και αντέδρασαν στη δράση των φασιστών, ενώ την ίδια ώρα απαγορεύει την είσοδο στο σχολείο σε εκλεγμένους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστές».

Η τελευταία καταγγελία έρχεται να προστεθεί σε αυτές των εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων πως οι φασιστικές ομάδες «εξαπολύουν επιθέσεις, μπαίνουν και βγαίνουν ανενόχλητοι μεταφέροντας ακόμα και μολότοφ μέσα στο σχολείο και ενώ τους βλέπουν οι πάντες η αστυνομία κάνει πως …δεν βλέπει αν και είναι δίπλα της!!!».

Βίντεο που κυκλοφορούν από ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν την αστυνομία παρακολουθεί με αδιαφορία ναζί βγαίνουν από στενό πετώντας πέτρες στους αντιφασίστες πριν την έναρξη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, ενώ όταν οι αντιφασίστες παίρνουν τους αποκρούουν και τους καταδιώκουν η αστυνομία επιλέγει τότε να επέμβει για να σώσει τους ναζί.

Υπενθυμίζεται η αφηρημένη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο για «μεμονωμένες ομάδες», χωρίς καμία αναφορά στους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα συνθήματα: «Σαπούνι και νερό σε κάθε αναρχικό» και «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η Γη δεν σας ανήκει», αναφορικά με τις φασιστικές επιθέσεις σε σχολείο της Σταυρούπολης.

Ωστόσο η ιστοσελίδα 902 ανέδειξε πως η φασιστική επίθεση έγινε με οργανωμένο σχέδιο και προετοιμασία, καθώς διάφοροι ακροδεξιοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν κάλεσμα του ακροδεξιού μορφώματος «Ιερό Τάγμα», για τις 8 το πρωί στο δημαρχείο του Ευόσμου.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τον στάση της κυβέρνησης δηλώνοντας πως «αντί το υπουργείο Παιδείας να καταδικάσει τα φασιστοειδή, που έχουν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο για να χτυπούν μαθητές και φοιτητές, προβαίνει σε απαράδεκτους συμψηφισμούς και πίσω από γενικόλογες διατυπώσεις ουσιαστικά ταυτίζει τους αγώνες των νέων ενάντια στο φασισμό με τα εγκληματικά φασιστικά στοιχεία. Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, περί “μεμονωμένων ομάδων”, θυμίζει την υπερασπιστική γραμμή των ναζιστών χρυσαυγιτών για να κρύψουν τα εγκλήματα τους».

Σε παρόμοιο κλίμα ήταν η ανακοίνωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων επισήμανε πως «σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ».

Ως απάντηση στην φασιστική βία, ο ένας μετά τον άλλο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε φοιτητικό συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται επίσης «το άνοιγμα των σχολών να συνοδευτεί με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη διά ζώσης διδασκαλία, ώστε οι σχολές να μην ξανακλείσουν», ενώ «παράλληλα απαιτούν την κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και εναντιώνονται σε οποιαδήποτε σκέψη για νέο νόμο – πλαίσιο που θα περιλαμβάνει κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων».