«Η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος”» ανέφερε το κυβερνητικό ρεπορτάζ που φιλοξενούσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και συμπολιτευόμενος Τύπος, ακόμα και το πρωί της Κυριακής.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, και με τη δημοσίευση του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης με την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων υπουργών, διαπιστώθηκε πως οι επιχειρήσεις αυτές που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα περιλαμβάνονται στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με την «έμπνευση» του click away.

«Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο» αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, σκορπίζοντας προβληματισμό με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, παρότι ο ίδιος ο υπουργός και άλλοι κυβερνητικοί υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται σεβόμενοι τις συστάσεις των ειδικών, αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, δήλωσε ξεκάθαρα πως «με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα».

Σημειώνεται πως την Κυριακή, πρώτη ημέρα εφαρμογής της λειτουργίας με click away, η κίνηση αποδείχθηκε απογοητευτική, με περίπου οκτώ στα δέκα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν κλειστά, με τον τζίρο να φέρεται να κινήθηκε σε αναιμικά επίπεδα. Από το πρωί της Δευτέρας, ανέβασαν ρολά βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 έως τις 21:00. Επιπλέον, από σήμερα ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

«Η πρώτη μέρα της παράδοσης εκτός κύλισε εξαιρετικά ικανοποιητικά. Σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες υπήρχαν χιλιάδες παραγγελίες που εκτελέστηκαν σήμερα. Ο πιο βασικός μας στόχος που ήταν να αποφορτίσουμε τους ταχυμεταφορείς, φαίνεται πως επετεύχθη. Πολλά μικρά καταστήματα έκαναν κάτι παραπάνω. Δεν θέλω να πουλήσω ότι μπορεί να ισοφαρίσουν τον κανονικό τους τζίρο» δήλωσε την Κυριακή ο Αδ. Γεωργιάδης.  Ο ίδιος τοποθετήθηκε επί του θέματος το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας πως δεν ανοίγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά δίνεται η δυνατότητα για «παράδοση εκτός». Όπως είπε υπάρχουν μεγάλοι περιμετρικοί χώροι και οι παραγγελίες μπορούν να παραδίδονται σε εξωτερικούς χώρους στην είσοδο του εμπορικού. «Δεν είναι τόσο φοβερό πια» απάντησε, αναφερόμενος στις επικρίσεις.

Click away με αντιδράσεις από εμπορικούς φορείς για τις άνισες ευκαιρίες και τον κίνδυνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ: