Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που επικαλείται «πηγές» του υπουργείου Υγείας, το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν κατειλημμένες 440 από τις 579 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – non Covid, και από τις ΜΕΘ – Covid είναι κατειλημμένες οι 510 από τις 624. Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας θα χαιρετούσε με τα μικρά τους ονόματα δέκα -ηρωικές, πράγματι- νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που εθελοντικά αποφάσισαν να βρεθούν στην Βόρεια Ελλάδα για να βοηθήσουν στην κάλυψη των δραματικών ελλείψεων.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν προμήνυε το επικοινωνιακό σόου που έστησε το απόγευμα το υπουργείο Υγείας, ειδικά από τη στιγμή που λεπτά πριν ξεκινήσει την παρουσίασή του, η ανακοίνωση στοιχείων για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας που συνεχίζουν να βυθίζουν στην απελπισία τους πολίτες. Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων καθημερινά έφτασε στους 390 από 231 την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος των απωλειών στο 54,1 από 33,7 και ο αριθμός των καθημερινώς καταγεγραμμένων κρουσμάτων έφτασε στα 2.674 από 2.352.

Φευ. Ο υπουργός αφιέρωσε ένα λεπτό για τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δύο ακόμη για να συγκρίνει το ελληνικό σύστημα υγείας με της υπόλοιπης Ευρώπης «που δοκιμάζεται», και μισό ακόμα για να επιστήσει «προσοχή, προσοχή, προσοχή». Έπειτα, ξεκίνησε την παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης για Covid 19», το οποίο όπως είπε, του ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές…» ξεκίνησε ο υπουργός, παραθέτοντας στη συνέχεια «στοιχεία» για το πως θα γίνει η προμήθεια των εμβολίων, ποιες συμφωνίες έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραθέτοντας τα ονόματα των φαρμακευτικών με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, τον τρόπο με τον οποίο «τα εμβόλια θα φτάσουν σε εμάς», για την αποθήκευση και τη διανομή τους σε κεντρικές αποθήκες και εμβολιαστικά κέντρα, πόσα θα είναι αυτά, πόσοι πολίτες θα εμβολιάζονται κάθε μήνα, ποιοι πολίτες θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν.

Το μόνο που δεν έκανε ήταν να αρχίσει να κλείνει ραντεβού για τους πολίτες. Βέβαια, εάν για κάποιον λόγο ένας πολίτης έπεφτε επάνω στην παρουσίαση του υπουργού μετά τα πρώτα τέσσερα λεπτά, διόλου απίθανο να έψαχνε να βρει τον σχετικό τηλεφωνικό αριθμό ή την ηλεκτρονική διεύθυνση για να κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό του. Βέβαια, λίγο μετά τον υπουργό θα άκουγε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεωδορίδου, η οποία παρότι συμμετείχε στο επικοινωνιακό σόου, είχε την στοιχειώδη ευθιξία να τονίσει το αυτονόητο: «Κανένα εμβόλιο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα της κυκλοφορίας του», προσθέτοντας ωστόσο πως «περιμένουμε να γίνει μέσα στους επόμενους έναν με δύο μήνες», συμπληρώνοντας πως αναφέρεται στα εμβόλια που έχουν φτάσει «να κόψουν το νήμα της συμπλήρωσης της παρασκευής τους».

Ξανά. Τα παραπάνω, μία από τις τρεις χειρότερες ημέρες της πανδημίας από το ξέσπασμά της στη χώρα μας, την ώρα που νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό προχωρούν σε πράξεις πάνω από τις δυνάμεις τους για να καλύψουν την ανεπάρκεια του συστήματος, όπως οι συγκινητικές νοσηλεύτριες από την Κρήτη, και φυσικά, την ώρα που τίποτα δεν επιβεβαιώνει πως η χώρα, αλλά και ο πλανήτης στο σύνολό του, βρίσκονται στο στάδιο εκείνο που θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού. Ειδικά που την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατρανώνει πως «ένα εμβόλιο δεν θα βάλει τέλος στην πανδημία», και πως «τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ περισσότερους θανάτους, προτού βγει το εμβόλιο».

Αναφορικά με το πότε αναμένεται το εμβόλιο από τον επιστημονικό κόσμο, οι δηλώσεις και η αλληλουχία των γεγονότων που περιέγραψε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real είναι αποκαλυπτικές. «Το χρονικό περιθώριο είναι λίγο διαφορετικό, ανάλογα με το εμβόλιο που συζητάμε. Γιατί, ναι μεν η Pfizer και η Moderna ανακοίνωσαν αποτελέσματα, αλλά και οι δύο έχουν μικρό αριθμό δόσεων μέσα στο 2020. Αυτό που περιμένουμε, είναι τι θα κάνει η AstraZeneca και πότε θα ανακοινώσει αποτελέσματα και θα κάνει αίτηση για έγκριση. Διότι έχει υποσχεθεί ενάμιση δισεκατομμύριο δόσεις στο τέλος του 2020. Άρα, δεν αποκλείεται η AstraZeneca να είναι αυτή που θα μας δώσει τις πρώτες δόσεις εμβολίου, παρόλο που έρχεται αργότερα στα αποτελέσματα» ανέφερε ο καθηγητής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τον εμβολιασμό υγειονομικών και ευπαθών ομάδων το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Αποκαλυπτικό για το τι σημαίνει ακόμα και αυτό το ευμενές σενάριο που περιγράφει με αισιοδοξία ο καθηγητής Δερμιτζάκης, είναι το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Κοσμοδρόμιο» και αναδημοσιεύτηκε στο TPP, «Εμβόλιο της Pfizer: Ψεκασμός με (παρα)πληροφόρηση», το οποίο αξίζει ανάγνωσης. Σταχυολογώντας λοιπόν, διαβάζουμε στην ενδιαφέρουσα έρευνα του Δημήτρη Λένη:

«Το υποψήφιο εμβόλιο που διαφημίζει η Pfizer είναι το BNT162b2 της Γερμανικής εταιρίας BioNTech (της οποίας μάλιστα ο ιδρυτής είναι γιος φτωχών Gastarbaiter), βρίσκεται στο στάδιο ΙΙΙ των κλινικών ερευνών, στάδιο στο οποίο βρίσκονται και αρκετά άλλα υποψήφια εμβόλια σε όλον τον κόσμο, πιθανότατα δε κάποια άλλα να είναι ακόμα πιο κοντά στο στάδιο παραγωγής από αυτό […] Η θριαμβευτική ανακοίνωση της Pfizer που προκάλεσε πυρετό στα χρηματιστήρια, έλεγε επίσης και το εξής ενδιαφέρον: “50 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του χρόνου και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι τα μέσα του 2021” […] Θυμίζουμε ότι το εμβόλιο θέλει δύο δόσεις, άρα 1,3 δισ. δόσεις φτάνουν για περίπου 650 εκατ. άτομα σε Ευρώπη, Αμερικές, Αφρική και τμήματα της Ασίας, αν υποτεθεί ότι σε Ρωσία και Κίνα θα είναι υπεύθυνοι άλλοι […] Για παράδειγμα, με βάση τα δελτία τύπου, αναμένεται να διατεθούν συνολικά στην Ε.Ε. καταρχάς 300 εκατ. δόσεις. Αν αυτές μοιραστούν αναλογικά με τον πληθυσμό, τότε η Γερμανία (που χρηματοδότησε σε δυσανάλογο βαθμό την έρευνα) έχει να λαβαίνει 60 εκατ. δόσεις. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι ο στόχος της χώρας για το 2021 είναι 100 εκατ. Αυτομάτως, δύο σημεία συνάγονται: Πρώτον, θα πρέπει όλοι μαζί να ευχηθούμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας καλή επιτυχία στο μαλλιοτράβηγμα που θα είναι η μοιρασιά. Δεύτερον: Αν τα λόκντάουν είναι η μόνη λύση για τον περιορισμό της πανδημίας μέχρι να έρθει το εμβόλιο, τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το ενδεχόμενο συνεχών λόκντάουν μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. [Σε μερικούς από μας, τους μισανθρώπους, αυτό το ενδεχόμενο δεν ακούγεται και τόσο απωθητικό…].

«Εγώ θα τελειώσω, λέγοντας ότι ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες κάναμε το αναγκαίο για το εθνικό σύστημα υγείας, μετά κάναμε το εφικτό, και τώρα πια, κάνουμε αυτό που στην αρχή θα φάνταζε αδύνατο. Αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας. Είναι ακόμα εδώ, όρθιο. Προσφέρουν αυτοί οι εξαιρετικοί επαγγελματίες υγείας, τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, ελάτε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, για να μπορέσουν να τα καταφέρουν και να μας προσφέρουν το αγαθό της υγείας. Της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, λίγο πριν δώσει τον λόγο στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Έπειτα από δέκα ημέρες καθολικού lockdown -σε μερικές περιπτώσεις τοπικού δύο και τριών εβδομάδων- και κρούσματα που δεν πέφτουν, μία ημέρα από τις πιο ζοφερές της πανδημίας, με μαύρα ρεκόρ διασωληνωμένων και νεκρών, με πλήθος νοσοκομείων της χώρας αποδεκατισμένα, υγειονομικό προσωπικό να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να καταπλακώνεται από το βάρος των ευθυνών της κυβέρνησης που συνεχίζει να του φορτώνεται, με την οικονομία κατεστραμμένη και την ανάγκη για επιμήκυνση του κλεισίματος, ή ακόμα χειρότερα, του κλεισίματος «ακορντεόν» που τελευταία συζητιέται, η κυβέρνηση επέλεξε να στρέψει τη συζήτηση στην μετά εμβολίου εποχή.

Εύλογα, θα αναρωτηθεί κάποιος, και τι να έβγαινε να πει ο υπουργός; Τι να κάνει η κυβέρνηση την ώρα που καίγεται η γούνα μας; Εκείνη είναι η κυβέρνηση και εμείς οι πολίτες, εκείνη θα πρέπει να βρίσκει τις λύσεις και εμείς να την ελέγχουμε, θα απαντούσα. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός έχει εξομολογηθεί πως δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία, προφανώς ούτε και ΜΕΘ. Είναι δυνατόν να γεννάει εμβόλια;

ΥΓ. Πέρα από την μίζερη εικόνα και την παρουσίαση διαγραμμάτων επιπέδου πτυχιακής εργασίας, ίσως και κατώτερη, το κοινό κέρδισε η μία «πρωτότυπη» διαφάνεια του υπουργείου. Η διαφάνεια (αριστερά) για την αποθήκευση και διανομή των εμβολίων έκλεψε γρήγορα τις καρδιές των χρηστών των κοινωνικών δικτύων. Αναρωτιόμαστε αν συνέβη και το ίδιο με την εταιρεία που διαφημίζει μηχανήματα για την συντήρηση των εμβολίων, από την οποία ξεπατικώθηκε (δεξιά). Άριστα, για ακόμα μία φορά. Σημαίνει αυτό και συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία που διαφημίζει μάλιστα, ψυγεία για τα εμβόλια;