Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νίκος Μπουλαξής, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η Αρχή θα εισηγηθεί να μη μετακυλιστεί η πρόσθετη επιβάρυνση στους καταναλωτές. 
 
Αντίθετα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «να αξιοποιηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου που καίγεται στα νησιά και η αξιοποίηση των μειώσεων του κόστους παραγωγής μελλοντικά λόγω των διασυνδέσεων των νησιών».
 

Αντίμετρα στο πλαίσιο του μνημονίου
 

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η ρύθμιση ωστόσο, θα πρέπει να κυβέρνηση  η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να ψάξει για ισοδύναμα μέτρα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας που έχει υπογράψει μέσω του μνημονίου. Θα πρέπει επομένως να βρεθεί τρόπος να μην να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ενώ αναμένεται βεβαίως να συμφωνήσουν και να υπογράψουν την απόφαση οι δανειστές.
 
Μια άλλη παραδοχή της ΡΑΕ, ούτως ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών, είναι ο επιμερισμός της επιστροφής των παλιών ΥΚΩ στη ΔΕΗ σε βάθος πενταετίας, ώστε μετά το 2020 να υπάρξει αντιστάθμιση του ποσού από τη λειτουργία των διασυνδέσεων των νησιών
 

Χρεώσεις και κλίμακες
 

Οι νέες προτάσεις φέρνουν μαζί τους και αλλαγές των κλιμάκων για τις χρεώσεις. Σήμερα όταν κάποιος καταναλωτής υπερβαίνει το ένα κλιμάκιο χρεώνεται με τη νέα κλίμακα για όλη την κατανάλωση.
 
Με την πρόταση της ΡΑΕ οι καταναλωτές θα πληρώνουν τη μεγαλύτερη κλίμακα μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
 
Ωστόσο για τη χαμηλή κλίμακα αναμένεται να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης του 1 ευρώ ανά τετράμηνο, ενώ για τις κλίμακες 1600-2000 kWh και 2.001-3.000 kWh αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις της τάξης των 50- 60 ευρώ ετησίως. Αντίθετα για τις καταναλώσεις άνω των 3000 kWh θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις.

 

Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
 

Επίσης η ΡΑΕ εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με τη δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών με διαφορετικές εκπτώσεις από 20 έως 80%.
 
Η μεγαλύτερη έκπτωση 80% θα χορηγείται στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες προβλέπονται εκπτώσεις 20%, 40% και 60% ανάλογα με τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις κλπ).