Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός άφησε πάλι στον αέρα το ζήτημα του κόστους των εξοπλιστικών προγραμμάτων που πρόκειται να διαθέσει η Ελλάδα, αρκούμενος να αναφερθεί σε «φιλόδοξο πρόγραμμα» που θα διαρκέσει από 4 έως 7 χρόνια, ενώ ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξοπλιστικών έχει «μετρηθεί» οικονομικά από την κυβέρνηση.
Εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων (χωρίς αναφορά σε κόστος) ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.
Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Τα Ραφάλ θα αντικαταστήσουν τα Μιράζ. Έξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στα 18
Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 έτη, υποστηρίζοντας πως η θητεία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη για οριστικές ανακοινώσεις. Ισχυρίστηκε ότι μπορούν να υπάρξουν «πολλά βήματα με ψηφιακές και πιστοποιημένες δεξιότητες» για να μην δίνεται η αίσθηση χαμένου χρόνου εντός της στρατιωτικής θητείας.
«Δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των δώδεκα μηνών. Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες στη ζωή τους μετά τον στρατό. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα με ψηφιακές και πιστοποιημένες δεξιότητες για να μην αισθάνονται πως είναι χαμένος χρόνος. Θα θέσω στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κύπρο. Είναι θέμα που συζητάω, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για οριστικές ανακοινώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά για την στράτευση των νέων.
Ετοιμάζουν νέο κέντρο στη Λέσβο, παρά την τραγωδία στη Μόρια
Αναφερόμενος στην καταστροφή που υπέστη το κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, όπου ζούσαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τραγωδία, αλλά ξεκαθάρισε ότι στο πλάνο της κυβέρνησης βρίσκεται η δημιουργία νέου κέντρου στη Λέσβο.
«Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων».
Απέφυγε να τοποθετηθεί για τη γραπτή συμφωνία με την Τουρκία
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε θετικό βήμα την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά του σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο.
Υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση ήταν ενήμερη για το γεγονός αυτό, παρά τις διαψεύσεις από όλα τα κόμματα, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι από εμάς φυσικά».
Δήλωσε πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο.