Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, σήμερα, 20/12/2021, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για το αν έχουν πέσει νέα μέτρα στο τραπέζι ενόψει της εορταστικής περιόδου και της μετάλλαξης Omicron, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown. Ωστόσο ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή rapid testing και στους εμβολιασμένους πολίτες, με το κόστος φυσικά να επιβαρύνει τους ίδιους.

Ασφαλείς πληροφορίες του TPP αναφέρουν ότι το εν λόγω μέτρο δεν έχει προταθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ούτε έχει συζητηθεί μεταξύ των λοιμωξιολόγων, καθώς η επιτροπή συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 21/12/2021. «Από τον Οικονόμου το ακούσαμε», αναφέρει η πηγή του TPP, γεννώντας ξανά ερωτηματικά για το ποιος εν τέλει εισηγείται – καθώς για το ποιος αποφασίζει δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες. Ακόμη, δεν έχει κριθεί υγειονομικά απαραίτητο το μαζικό testing των εμβολιασμένων πολιτών την εορταστική περίοδο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για μέτρο μεσοπρόθεσμο, χωρίς ουσία, δεδομένου ότι με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, τα επίπεδα συνωστισμού στους χώρους εστίασης είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα υψηλά.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι η μετάλλαξη Omicron ήρθε για να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι. Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι περισσότερο -άγνωστο το πόσο- μεταδοτική από την επικρατούσα μετάλλαξη Delta, ενώ ταυτόχρονα το CDC ξεκαθάρισε ότι οποιοσδήποτε φέρει την Όμικρον – τόσο εμβολιασμένοι όσο και ασυμπτωματικοί – μπορεί να τη μεταδώσει κανονικά. Όσον αφορά τις πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης, το CDC αναφέρει ότι τα τρέχοντα εμβόλια αναμένεται να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θανάτους λόγω μόλυνσης με την παραλλαγή Omicron. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστούν πολύ σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα. Με άλλες παραλλαγές, όπως για παράδειγμα με τη Delta, τα εμβόλια παρέμεναν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου. Η πρόσφατη εμφάνιση της Omicron, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, τονίζει περαιτέρω τη σημασία του εμβολιασμού και των ενισχυτικών δόσεων.

Τα παραπάνω, οδηγούν την μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη να λαμβάνει σκληρά, περιοριστικά μέτρα. Το βράδυ του Σαββάτου, 18/12/2021, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte ανακοίνωσε ότι η χώρα θα περιέλθει σε καθεστώς αυστηρού και ολικού lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με σκοπό τον περιορισμό της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Omicron. Ακόμη, όπως μετέδωσε το Bloomberg, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να επιβάλλουν περισσότερους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Τζαβίντ αρνήθηκε την Κυριακή να αποκλείσει περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα. Είπε ωστόσο ότι τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από το κοινοβούλιο. Η Γερμανία, μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία, αποφάσισε να εφαρμόσει πιο αυστηρούς κανόνες στους ταξιδιώτες από Βρετανία, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών κατά την άφιξή τους, ανατρέποντας τα σχέδια διακοπών. Η Γαλλία μειώνει δραματικά τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, εντείνει την πίεση για τους εμβολιασμούς. Η Ισπανία πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση την Τετάρτη προκειμένου να αναλύσει την εξέλιξη της πανδημίας και να συζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων.

Στην Ιταλία, την Πέμπτη, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσης έκτακτη συνεδρίαση. Στο τραπέζι ενδεχομένως να τεθούν επιλογές όπως οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και πιθανώς να απαιτείται από τους νοσήσαντες και τους μη εμβολιασμένους να κάνουν τεστ Covid για να παίρνουν μέρος σε μεγάλες εκδηλώσεις. Η Ελβετία – όπου λιγότερο από το 68% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο – θα αποκλείσει τους ανεμβολίαστους από μεγάλα τμήματα της δημόσιας ζωής, όπως εστιατόρια, μουσεία και γυμναστήρια. Η ελβετική κυβέρνηση επανέφερε επίσης την απαίτηση για τηλεργασία. Τα μέτρα θα είναι σε ισχύ έως τις 24 Ιανουαρίου. Στην Ιρλανδία, από αυτήν την εβδομάδα, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και αθλητικοί χώροι θα κλείσουν στις 8 μ.μ. Στην Αυστρία, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο. Η χώρα μόλις βγήκε από ένα σκληρό lockdown. Στην Πολωνία, επίστρέφουν σε τηλεκπαίδευση.

Είναι προφανές, ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση κάτι έπρεπε να κάνει. Θα ήταν αδύνατον να μείνει άπραγη, με τη μία χώρα μετά την άλλη να «μαζεύεται», και με τα πρωτοσέλιδα που τρομάζουν τους πολίτες και προσβάλουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης να δίνουν και να παίρνουν. Έρχεται λοιπόν ο Οικονόμου, και δίνει ένα τυράκι στον λαό, ίσα ίσα, για τη γεύση. Έχουμε δει Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει σε διάγγελμα ότι θα εισηγηθεί ο ίδιος στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων τα μέτρα που του αρέσουν. Ωστόσο, πότε είδαμε ξανά κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντάει τόσο συγκεκριμένα, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση της επιτροπής ‘ή υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου υπουργού, σε ερώτηση πολιτικού συντάκτη; Το φέραμε από εδώ, το φέραμε από εκεί: θέλει να κόψει αντιδράσεις. Ανάβει το φυτίλι και περιμένει να δει… αξίζει τον κόπο το «μπαμ»; Αν όχι, θα το μαζέψουν.

Ας αντιδράσουμε λοιπόν:

Όταν επιβλήθηκε υποχρεωτικό rapid testing στους ανεμβολίαστους πολίτες, με τα έξοδα δικά τους, υπήρχαν αρκετοί που χειροκροτούσαν πανηγυρικά. Οι πολίτες υποχρεώθηκαν σε ιατρική πράξη, χωρίς κρατική μέριμνα για την κάλυψη του κόστους του μέτρου που επέβαλε η πολιτεία, με την κυβέρνηση να αναμασά συνεχώς την τσίχλα της «ατομικής ευθύνης». Λες και η έννοια της ισότητας δεν υπήρξε ποτέ, λες και οι ανεμβολίαστοι πολίτες μετατράπηκαν σε πολίτες β’ κατηγορίας, λες και το κράτος πρόνοιας είναι ένας μύθος, ένα πουκάμισο αδειανό, μια Ελένη. Είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο να τεντωθεί το σχοινί, όταν περνάει ένα αντιλαϊκό μέτρο που έχει ως στόχο τον εκβιασμό μίας μερίδας πολιτών μέσω της περιθωριοποίησης και του οικονομικού στραγγαλισμού προκειμένου να υπακούσουν στο κάλεσμα της κυβέρνησης χωρίς να ανοίγει ρουθούνι. Τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να το εφαρμόσει σε μεγαλύτερο φάσμα του πληθυσμού: Και οι εμβολιασμένοι υποχρεωτικό rapid testing λοιπόν! Τα έξοδα δικά τους!

Επιπρόσθετα, το ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μέτρα που αφορούν και εμβολιασμένους πολίτες, αποτελεί κυνική παραδοχή των κούφιων υποσχέσεων των τελευταίων μηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εμφάνιση των πρώτων εμβολίων άφησε να εννοηθεί με πλήρη σαφήνεια ότι εμβολιασμός σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα. «Επιχείρηση Ελευθερία», είπαν. Σε επίσκεψή του στις 29/03/2021 στο νεοανεγερθέν MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «εμβολιαζόμαστε για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας», πράγμα που επανέλαβε και ο τέως Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στις 26/06/2021. Εκ τότε, η υπόσχεση ότι ο εμβολιασμός σημαίνει για τους εμβολιασμένους λήξη της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα, ρίζωσε στα μυαλά των πολιτών, με την κυβέρνηση φυσικά να γνωρίζει πως επικοινωνεί το λάθος μήνυμα. Ριζώθηκε στα μυαλά των πολιτών το μήνυμα ότι ο πολίτης ο εμβολιασμένος ο σωστός, σε αντίθεση με τον πλέμπα ανεμβολίαστο, είναι άτρωτος, ότι δεν θα κινδυνεύσει, ότι μπορεί να κυκλοφορεί παντού και πάντα, να συνωστίζεται και να συναναστρέφεται απροστάτευτος. Κανείς δεν τους είπε ότι μεταδίδουν εξίσου. Κανείς δεν τους είπε ότι η ανοσία εξασθενεί και θα χρειαστούν πολλές ακόμη αναμνηστικές δόσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη δημόσια υγεία και πρέπει να τις κάνουν χωρίς να πάρουν data και 150 ευρώ. Κανείς δεν τους είπε ότι ναι, κάποιοι από τους εμβολιασμένους θα νοσήσουν και κάποιοι θα πεθάνουν. Κανείς δεν τους είπε ότι και με 65% εμβολιαστική κάλυψη θα μετράμε περισσότερους από 300 νεκρούς την εβδομάδα. Κανείς δεν τους είπε ότι το σφύριγμα δε σήμανε λήξη.

Περνάει ο καιρός και το ίδιο τροπάριο συνεχίζεται. Στο τελευταίο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ακούσαμε ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Το ίδιο επανέλαβε μιλώντας στο CNN, όπου η δημοσιογράφος εξέθεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ανεπανόρθωτα, αποδεικνύοντάς του ότι η χώρα μας δεν έχει παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού με τις γείτονες χώρες της, όπως κοκορευόταν.

Η αλήθεια είναι μία και είναι σκληρή: ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος, σε προστατεύει από την βαριά νόσηση, θωρακίζει τον οργανισμό και συμβάλει στην αποφυγή δημιουργίας επικίνδυνων μεταλλάξεων αλλά δεν είναι η σωτήρια λέμβος. Ο εμβολιασμένος μεταδίδει, ο εμβολιασμένος είναι πιθανό να νοσήσει και είναι πιθανό να πεθάνει. Η κυβέρνηση αυτό το έβλεπε, το ήξερε καλύτερα από όλους μας, και απλώς έλεγε ψέματα. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει το υγειονομικό προσωπικό και να φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ. Άλλωστε όπως ανέφερε κυνικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι μελέτες που δείχνουν την αναγκαιότητα της αύξησης των ΜΕΘ πήραν… πολύ μεγάλη αξία.

Η κυβέρνηση εμμένει στην ατομική ευθύνη. Ατομική η ευθύνη των ανεμβολίαστων να ενημερωθούν, με ατομική ευθύνη να εμβολιαστούν, και στη συνέχεια, όντες εμβολιασμένοι πλέον, θα αγοράσουν με ατομική ευθύνη το ατομικό τους rapid test με τα ατομικά τους έξοδα. Ατομική ευθύνη παντού, κρατική πουθενά.

Και η ψήφος πάντως ατομική είναι.