Συνεδρίασε επιτέλους σήμερα η ΚΕΜ, μετά από την επίμονη και πολύμηνη παρέμβαση και αιτήματα όχι μόνον των συνηγόρων του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και δεκάδων νομικών, που στηλίτευσαν τις καθυστερήσεις, οφειλόμενες αποκλειστικά στις παρελκυστικές και κυριολεκτικά θανάσιμες κινήσεις και επιλογές του σύγχρονου Ιαβέρη, της γγ αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Η απόφαση και επί των δύο διαδοχικά αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ήταν απορριπτική, η δε δεύτερη απόρριψη, που στηρίχτηκε στην πρώτη, κατηγορεί τον απεργό πείνας και απαιτεί να σταματήσει την απεργία «για να σωθεί η ζωή του», αφού «είναι υπαίτιος» για ότι του συμβαίνει.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της, η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ (τα σημεία στίξης δικά της), «Η επιτροπή έκρινε την πρώτη μεταγωγή [σσ στο Δομοκό] ως σύννομη (!) και απέρριψε την δεύτερη αίτηση με επίκληση, μεταξύ των άλλων, του επιχειρήματος ότι δεν συντρέχει λόγος μεταγωγής για λόγους υγείας, αφού ο ίδιος είναι υπαίτιος για την κατάσταση του (!!) και οφείλει να σταματήσει την απεργία πείνας για να σωθεί η ζωή του («τυχόν απόφαση περί μεταγωγής του δεν θα αποτελέσει τον λόγο επανόρθωσης της βλάβης του πάρα μόνον η απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας».
Υπενθυμίζουμε ότι η αίτηση για την μεταγωγή είχε κατατεθεί από τον ίδιο το Δημήτρη Κουφοντίνα, στις 28 Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή πριν δυόμιση μήνες, ξανακατατέθηκε από τη συνήγορο του, Ιωάννα Κούρτοβικ στις 28 Φεβρουαρίου, και η μόνιμη επωδός της κας Νικολάου στις σχετικές ερωτήσεις, όλο αυτό το διάστημα ήταν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί «όποτε συνεδριάσει η ΚΕΜ». Τελικά, η ΚΕΜ συνεδρίασε μετά από ανοικτή επιστολή δεκάδων νομικών προς την συμμετέχουσα σε αυτήν αντιεισαγγελέα Πειραιά, Καλλιόπη Νταγιάντα, και όχι διότι το επεδίωξε η κα Νικολάου.
Στην ΚΕΜ, πλην της κας Νικολάου, συμμετέχει η κα Νταγιάντα και ο κουμπάρος της Σοφίας Νικολάου και συνεταίρος της στη δικηγορική φίρμα που διατηρεί (η ίδια δεν συμμετέχει από όταν ανέλαβε πολιτική θέση, αλλά παραμένει εταίρος).
Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι οι δικηγόροι του Δημήτρη Κουφοντίνα επέμεναν – και αποδεικνύεται ότι είχαν απόλυτο δίκαιο- ότι δεν μπορούσαν να ζητήσουν από κανένα δικαστήριο να αποφασίσει, πριν εξεταστεί από την ΚΕΠ, δηλαδή την κα Νικολάου, τον κουμπάρο της και ένα μόνο ανεξάρτητο πρόσωπο: αναρμοδιότητα δήλωσαν και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που συνεδρίασε χθες, λόγω ακριβώς της μη συνεδρίασης της ΚΕΜ.
Την απόφαση σχολίασε σήμερα και ο γνωστός νομικός, Θανάσης Καμπαγιάννης σημειώνοντας: «Μετά από 63 μέρες απεργίας πείνας και πάνω από 70 μέρες εκκρεμούς αιτήματος, η ΚΕΜ συνεδρίασε σήμερα και απέρριψε τα δυο αιτήματα του κρατούμενου απεργού πείνας. Όποια καλόπιστη ή καλόπιστος υπάρχει εκεί έξω, δεν μπορεί να μην βλέπει σ’ αυτούς τους απίστευτους χειρισμούς ότι το Υπουργείο βασανίζει τον κρατούμενο.
Αυτή είναι η άποψή τους για τη νομιμότητα: Θες να τεθεί σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που αυθαιρετεί; Οργάνωσε τοπικό ξεσηκωμό στη γειτονιά σου. Θες να συνεδριάσει ένα όργανο όπως προβλέπεται από τον νόμο; Κάνε 60 μέρες απεργία πείνας και φτάσε στο όριο του θανάτου. Παίζουν με τη φωτιά!».
Συγκέντρωση και πορεία
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σήμερα στην 63η ημέρα απεργίας πείνας. Η γιατρός επιλογής του Κατερίνα Ντουζέπη τον επισκέφτηκε την Τρίτη – επιτρέπουν, πια να τον βλέπει μόνο ένας εκ των ιατρών του και μόνον μία φορά την εβδομάδα – και δήλωσε ότι ο απεργός πείνας «βρίσκεται σε έντονο υπερκαταβολικό στάδιο, λόγω της πολυήμερης ασιτίας, και δεν καλύπτονται οι βασικές μεταβολικές του ανάγκες» με πολύ αυξημένο τον κίνδυνο, πια, «να παρουσιάσει ανά πάσα στιγμή πολυοργανική ανεπάρκεια» και να πεθάνει.
Η μόνη ελπίδα απόδοσης δικαίου είναι η συνεχής και αυξανόμενη λαϊκή αλληλεγγύη. Σήμερα, πορείες και συγκεντρώσεις έχουν εξαγγελθεί σε σειρά πόλεων, με κεντρικές την συγκέντρωση των Αθηνών στο Σύνταγμα, στις 6μμ το απόγευμα, με κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών, και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη 1:00 μ.μ., που οργανώνεται από το φοιτητικό κίνημα ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, και την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια.