Σε μία πραξικοπηματική απόφαση, και μάλιστα υπό το «σκοτάδι της νύχτας», το υπουργείο Υγείας προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στην ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας διοίκησης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

«Δεν διαπραγματευόμαστε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και το δικαίωμά μας να εκλέγουμε το Διοικητικό μας Συμβούλιο από τη βάση. Oι προσπάθειές μας θα ενταθούν, η φωνή μας θα δυναμώσει» μπορεί να τόνισαν προ ημερών οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ως «απάντηση» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, όμως ο Βασίλης Κικίλιας αγνόησε επιδεικτικά ακόμα και τους ανθρώπους του οργανισμού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός αποφάσισε να τοποθετήσει στο τιμόνι του ΚΕΘΕΑ τον ψυχίατρο Χρήστο Λιάπη, «βουτώντας» στην επετηρίδα του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, και επιλέγοντας ένα πρόσωπο που κάθε άλλο παρά κατάλληλο μοιάζει για να συνεχίσει το σοβαρό έργο του Οργανισμού.

Ο Χρ. Λιάπης, εκτός του ότι προέκυψε από την κομματική επετηρίδα, έχει να υπερηφανεύεται πως πίσω στο 2015, ήταν εκείνος που με την «διάγνωσή» του για την ψυχική υγεία του Γιάνη Βαρουφάκη, προκάλεσε το ενδιαφέρον μεσημεριανών εκπομπών, ενώ βρίθουν οι αναφορές του lifestyle Τύπου, όπως δημοσίευμα της Espresso στην οποία ο ίδιος ενημερώνει «όποιον αγαπάω τον… βασανίζω».

Όπως τονίζει η Εφημερίδα των Συντακτών, αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις των εκλεγμένων οργάνων του ΚΕΘΕΑ.

Διαβάστε περισσότερα:

Δυναμικό μήνυμα υπέρ του αυτοδιοίκητου από τους Συλλόγους Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ

Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας:

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ορίζεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, ως εξής:

Πρόεδρος: Χρήστος Λιάπης, Ψυχίατρος

Αντιπρόεδρος: Φωτεινή Λεομπίλλα, ΜΑ Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος κέντρου πρόληψης «Αθηνά-Υγεία»

Μέλος: Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αναπληρωματικό μέλος: Ασπασία Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μέλος: Παντελής Λαζαρίδης, Ψυχίατρος

Αναπληρωματικό μέλος: Αριστείδης Κουτρούμπας, Ph. D., MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

Μέλος: Γεώργιος Θεοδωράκος, Οικονομολόγος

Αναπληρωματικό μέλος: Αγγελική Δρελιώζη, Νοσηλεύτρια Ph.D., MScN, MScHSM

Μέλος: Ιωάννης Δεληγιώργης, Νομικός

Αναπληρωματικό μέλος: Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Νομικός

Μέλος: Ηλίας Κουλάκος, Νομικός

Αναπληρωματικό μέλος: Παναγιούλα Μακρή, Νομικός

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άμισθα.

Το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως. Επίσης, του έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας).

Με την απόφαση της κυβέρνησης:

Προστατεύεται ο σκοπός και η αποστολή του ΚΕΘΕΑ και εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Στηρίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.
Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στις δομές του ΚΕΘΕΑ.
Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ ενισχύεται και διαμορφώνεται ένας αποτελεσματικός διοικητικός μηχανισμός ελέγχου και ορθολογικού προγραμματισμού της οικονομικής διαχείρισης και του τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων, σε δράσεις προσαρμοσμένες στην Εθνική Στρατηγική για τα ναρκωτικά, στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Εξακολουθεί να αναγνωρίζεται στο ΚΕΘΕΑ η δυνατότητα σύστασης αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών.
Επιχειρείται η εμπέδωση του επιστημονικού λόγου και του κλίματος αμοιβαίου διαλόγου μεταξύ των φορέων, χωρίς καμία παρέμβαση στο παραγόμενο επιστημονικό έργο του ΚΕΘΕΑ.
Διασφαλίζεται η αυτοδιαχείριση των θεραπευτικών κοινοτήτων εσωτερικής παραμονής, διατηρώντας, κατά τον τρόπο αυτό, αναλλοίωτα και ενισχυμένα τα χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης του συστήματος θεραπευτικών παρεμβάσεων του ΚΕΘΕΑ.
Ενισχύεται ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ για την εκπλήρωση της σημαντικής κοινωνικής του δράσης και επιλέγεται ο «από τα κάτω προς τα πάνω» τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς διευρύνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης. Το συλλογικό αυτό όργανο, μετατρέπεται πλέον από όργανο που περιοριζόταν στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων, που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού, σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης.
Επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή χρηστών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους, στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Ξανθός: Πολιτικός αυταρχισμός

Η πραξικοπηματική απόφαση του Β. Κικίλια και του υπουργείου Υγείας, προκάλεσε την αντίδραση του τέως υπουργού Υγείας και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση για το ΚΕΘΕΑ, ενώ διαμήνυσε πως οι αποφάσεις στοχεύουν στην απορρύθμιση του φορέα και υπονόμευση του θεραπευτικού του μοντέλου.

Αρβανίτης: Χτύπημα στο μοντέλο, τις ιδέες και την ψυχή του ΚΕΘΕΑ

Άμεση ήταν και η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ανθρώπου που έχει αφιερώσει χρόνια στην υποστήριξη της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, Κώστα Αρβανίτη, που κάνει λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται «με το σκοτάδι της νύχτας» και τονίζει ότι «οι ιδέες είναι ανίκητες».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Κώστα Αρβανίτη για τον σημερινό διορισμό Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από τον Βασίλη Κικίλια:

Απόψε, νύχτα, ο Υπ. Υγείας Β. Κικίλιας με εντολή Μητσοτάκη και αψηφώντας επιδεικτικά το παλιρροιακό κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, εξέδωσε Δ.Τ. στο οποίο ανακοινώνει τα ονόματα του νέου, διορισμένου Δ.Σ. του οργανισμού.

Με το σκοτάδι της νύχτας είχε βγει και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Νύχτα, άλλωστε, γίνονται τα πραξικοπήματα.

Μπροστά στον συγκεντρωτισμό του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη η κοινωνική κατακραυγή είναι ποσότητα αμελητέα. Ο Μητσοτάκης δεν χτυπάει απλά έναν οργανισμό, το ΚΕΘΕΑ, αλλά το μοντέλο του, την ψυχή του, τις ιδέες του.

Δεν ξέρει όμως ότι οι ιδέες είναι ανίκητες.

Διαβάστε ακόμα: 

Είμαστε όλες και όλοι ΚΕΘΕΑ