Πριν λίγους μήνες ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριζε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μετάδοση μέσα στις σχολικές αίθουσες. Συνήθως ένα κρούσμα μπορεί να έρχεται απ’ έξω στη σχολική αίθουσα ή να φεύγει μετά και να πηγαίνει στο οικείο περιβάλλον, αλλά όχι μεταξύ των μαθητών. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά -σύμφωνα και μ’ όλες τις μελέτες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας- και διεθνώς. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται σενάριο κλεισίματος κάποιας βαθμίδας της εκπαίδευσης».
Μάλιστα, ο Στ. Πέτσας υποστήριζε όλα τα παραπάνω επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία. Η ίδια άποψη χρησιμοποιήθηκε ως βάση και από άλλα κυβερνητικά στελέχη καθώς και από την ίδια την υπουργό Παιδείας τους επόμενους μήνες της πανδημίας που ακολούθησαν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα σχολεία με τη νέα απόφαση για lockdown μέσα στο lockdown αποφασίστηκε να κλείσουν και να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί, φορείς και αρκετοί λοιμωξιολόγοι ζητούσαν εβδομάδες πριν το κλείσιμο τους.
Σήμερα, ημέρα που ο υπουργός υγείας επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της Επιτροπής των ειδικών ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξή του στο στο ράδιο Θεσσαλονίκη επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία ανέφερε επίσης ότι 1 στα 8 κρούσματα είναι κάτω των 17 ετών.
«Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι «τρεις, τέσσερις μέρες να εκτεθούμε μπορεί να επιστρέψουμε πάλι στις άσχημες εικόνες στα νοσοκομεία ακόμα και στα κοιμητήρια. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία».
Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «εφόσον έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε θα πρέπει να επιλέξουμε μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία λειτουργούν και με τηλεκπαίδευση».