Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρεται από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εκτροπή, δηλώνοντας πως «ο λαός και όχι οι 156 βουλευτές να αποφασίσει: με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή». «Τέτοια κατάσταση σήψης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δηλώνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την εκτροπή ακόμα και αν 156 βουλευτές αποφάσισαν σχετικά. Η κυβέρνηση για μας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάπειο, ενώ δήλωσε ότι απο δω και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρίστανται στις ψηφοφορίες της Βουλής, με εξαίρεση την ψηφοφορία για το κόμμα του Κασιδιάρη.

Επικίνδυνες για τον κοινοβουλευτισμό και την συνταγματική τάξη χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο σχόλιο του για την συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το Βατερλό που υπέστη ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τον εξέτρεψε ολοκληρωτικά και αποκάλυψε τις πραγματικές του επιδιώξεις. Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα εκβιαστικά. Επειδή οι κανόνες της δημοκρατίας δεν τον εξυπηρετούν, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της ελληνικής δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης», σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ξεκαθαρίζει πως δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της αποχής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, αναφέροντας πως «εμείς δεν θα καταθέσουμε τα κοινοβουλευτικά μας όπλα, ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση». «Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής απέναντι στη θεσμική εκτροπή, που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Πρωθυπουργού», κατέληξε.

Το ΚΚΕ κατηγόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ πως φόρεσε προεκλογικά τη μάσκα του «μονομάχου», τονίζοντας πως κατά τη τετραετία, η αξιωματική αντιπολίτευση «έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Μάλιστα, εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι με μοιρασμένους ρόλους, «επιδιώκουν να διαμορφώσουν συνθήκες εκφυλισμού και αποπροσανατολισμού στην πολιτική αντιπαράθεση για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα μεγάλα ζητήματα για το λαό».

Την αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις νομοθετικές διαδικασίες σχολιάζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας». «3,5 χρόνια υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ: εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κλπ. Ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή, …απέχει από το Κοινοβουλευτικό Έργο. Το Ζάππειο τελικά εμπνέει από τις Αξιωματικές Αντιπολιτεύσεις», ανέφερε.