Την απόφαση για την αναστολή των κανονικών αδειών υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των δομών Υγείας όλης της χώρας υπέγραψε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πιστοποιώντας με τον πιο απόλυτο τρόπο την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και την ανεπαρκή και πλημμελή προετοιμασία της κυβέρνησης όλο το διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου – Μαΐου.

Η απόφαση αφορά την αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία – Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας).

Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη Παρασκευή, σε μία ακόμα «ομολογία» της ανεπαρκούς υποστήριξης του συστήματος το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώθηκε η αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80% στις περιοχές που βρίσκονται στον αυξημένο κίνδυνο για τον Covid-19 και 20% στις υπόλοιπες, ανακοίνωσε η από την οποία μάλιστα απουσίαζε το υπουργείο Υγείας.

Όπως καταγγέλθηκε, η απόφαση για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων αναμένεται να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα, με γιατρούς και πολιτικά κόμματα να εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους σε αυτό το μέτρο. Για την εν λόγω απόφαση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποίησε ότι «θα δούμε από εδώ και στο εξής πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς γενικά περιστατικά τα οποία θα είναι σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Σοβαρά χειρουργεία έκτακτα θα γίνονται και δεν θα βρίσκουν μετά κλίνη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθούν και θα μείνουν σε κοινούς θαλάμους», αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση και το συνολικό σχέδιο της για την Υγεία εν μέσω πανδημίας «στο κενό».

Τόσο η απόφαση για την αναστολή χειρουργείων, όσο και για την αναστολή αδειών ελήφθη από την κυβέρνηση και κατά την περίοδο του πρώτου lockdown στη χώρα, όταν το σύστημα ήταν ανοχύρωτο και αιφνιδιασμένο από το ξαφνικό ξέσπασμα της πανδημίας. Δικαιολογία που σήμερα δεν ευσταθεί.

Διαβάστε τη σημερινή απόφαση για αναστολή αδειών με την υπογραφή Κικίλια: