της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Το 2018 αποφασίστηκε από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος το Φ.Π.Ψ. να χωριστεί σε Τμήμα Φιλοσοφίας και Τμήμα Ψυχολογίας. Έτσι, όσοι φοιτούν ακόμη αλλά και οι νεοεισαχθέντες αποκτούν πλέον την Άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ψυχολόγου, κάτι που δε συμβαίνει με τους αποφοίτους του Φ.Π.Ψ. έως το 2018, που έβγαιναν με πτυχίο φιλολόγου, όποια κατεύθυνση κι αν είχαν επιλέξει. Στο σημείο αυτό να πούμε πως καλώς υπήρξε ο νόμος που διαχώριζε τα τμήματα και οι φοιτητές έκαστης κατεύθυνσης βγαίνουν με το αντίστοιχο πτυχίο που τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα, αλλά στον νόμο υπήρξε κενό. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για όσους είχαν ήδη αποφοιτήσει έως το 2018.
132 απόφοιτοι/πτυχιούχοι του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αντιδρούν ήδη από τον Ιούλιο του 2019 απέναντι σ’ αυτήν τη διάκριση Κατέθεσαν από το 2019 δύο αιτήσεις σχετικά με την τροποποίηση που ουσιαστικά απέκλειε τεράστια μερίδα φοιτητών από τη λήψη πτυχίου Ψυχολογίας, κάτι που απολαμβάνουν οι νεοεισαχθέντες στα συγκεκριμένα τμήματα ή όσοι καθυστέρησαν τη λήψη του πτυχίου τους.
«Ως απόφοιτοι του τμήματος Φ.Π.Ψ. με κατεύθυνση την Ψυχολογία, καταθέσαμε αιτήσεις τόσο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και στα αντίστοιχα Τμήματα Φ.Π.Ψ. με τις οποίες ζητάμε:
- Να αντιμετωπιστούμε ισότιμα και, καθώς διαθέτουμε ήδη τις ίδιες ειδικότερες γνώσεις πάνω στον Τομέα της Ψυχολογίας, να δοθεί και σε εμάς η ίδια δυνατότητα να φοιτήσουμε στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας
- Να συμπληρώσουμε μέσω της φοίτησης τις γνώσεις και τις διδακτικές μονάδες που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί μας» αναφέρουν οι απόφοιτοι/πτυχιούχοι Φ.Π.Ψ και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ε.Κ.Π.Α.
Αρχικά, έγινε μια προσπάθεια επίλυσης της υπόθεσης εξωδικαστικά. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, γεγονός που μας οδήγησε να διεκδικήσουμε τη δικαίωσή μας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρώτη δικάσιμο ημερομηνία στις 18/03/2020. Μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, η υπόθεσή μας δεν έχει φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, καθώς για διάφορους λόγους που επικαλείται είτε η μία πλευρά (Πανεπιστήμια) είτε η άλλη (ΥΠΑΙΘ), η εκδίκαση συνεχώς αναβάλλεται (συνολικά έχουν δοθεί 8 αναβολές). Παρά την αναγνώριση του προβλήματος ακόμα μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει. Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το –συνταγματικά κατοχυρωμένο- ισότιμο δικαίωμά μας για πρόσβαση στη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα που η προαναφερθείσα τροποποίηση παρέχει στους συναδέλφους μας» αναφέρουν οι απόφοιτοι σε κοινή τους δήλωση.
Το ΦΠΨ ήταν από πάντα ένα «προβληματικό» τμήμα, υπήρχαν πολλές ασάφειες ως προς τις κατευθύνσεις και την επαγγελματική κατάρτιση.
Στο ΤΡΡ μίλησε αποφοιτήσασα του τμήματος των Ιωαννίνων, περιγράφοντας το πρόβλημα που προκάλεσε ακόμα ένα νομοσχέδιο της νυν υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. «Μέχρι το 2019, όποια κι αν έπαιρνες κατεύθυνση στο τμήμα (Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία), το πτυχίο σου ήταν φιλολόγου. Ακόμα και από την κατεύθυνση της ψυχολογίας, το πτυχίο δε σου έδινε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Ήταν ήδη παράλογο σκέψου γιατί ενώ το πτυχίο έγραφε ότι αποφοίτησες από την κατεύθυνση ψυχολογίας και για να αναγνωριστείς και να έχεις άδεια επαγγέλματος ψυχολόγου έπρεπε να κάνεις μπάτσελορ στο εξωτερικό ή να γραφτείς σε σχετικό σύλλογο στο εξωτερικό πάλι και να αναγνωριστείς ως ψυχολόγος μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Από το 2019, το τμήμα χωρίστηκε σε ΦΠ και Ψ. Όσοι λοιπόν δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και φοιτούσαν ακόμη και οι νεοεισαχθέντες, θα απορροφούνταν στο εξής στο νεοσύστατο τμήμα ψυχολογίας και θα βγουν με τα δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου. «Ζητάμε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να παρακολουθήσουμε επιπλέον μαθήματα, όσα πρέπει σύμφωνα με το νέα αυτή ρύθμιση για να μπορούμε κι εμείς να έχουμε αυτό το πολύ λογικό δικαίωμα» τονίζει στο ΤΡΡ η πρώην φοιτήτρια του τμήματος που χαριτολογώντας μου λέει: «δηλαδή φταίω που τελείωσα και κανονικά στα τέσσερα χρόνια τη σχολή μου και δεν παράτεινα τις σπουδές να βγω κι εγώ με πτυχίο ψυχολόγου». «Δε θέλουμε να μάς χαριστεί τίποτα. Ζητάμε κάτι λογικό και δίκαιο, αλλά δε ζητάμε απλώς να μας δοθεί επειδή έχουμε το πτυχίο. Ζητάμε να πάμε σε δική κ να βγει μια απόφαση για το δίκαιο αίτημά μας. Μας εμπαίζουν τρία χρόνια» τονίζει.
Δε ζητούν τίποτα παράλογο. Τίποτα χαριστικά. Θέλουν να συμπληρώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και πάρουν ισότιμα το πτυχίο με τους συμφοιτητές τους. Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπισή τους, Ηλίας Κολλύρης, μιλά στο ΤΡΡ για μια «εμφανέστατη διάκριση». Περιγράφει από την αρχή την υπόθεση. «Δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο για να πάμε το ζήτημα, άρα κάναμε αίτηση προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΕΚΠΑ, απάντηση δεν πήραμε και κινηθήκαμε νομικώς. Τα δύο πανεπιστήμια έπρεπε να στείλουν στο δικαστήριο φακέλους με τα του ζητήματος. Πέσαμε πάνω στην πανδημία και υπήρξαν ζητήματα και αναβολές… μία δεν υπήρχε νομικός σύμβουλος, μία άλλος αρρώσταινε, αλλά το όριο πια έχει ξεπεραστεί. Υπάρχει αρνησιδικία πια. Τα ζητήματα είναι δύο και πολύ σοβαρά: το σύστημα της δικαιοσύνης αργεί και τα πανεπιστήμια αδιαφορούν για τους φοιτητές τους που ζητούν κάτι τόσο λογικό» λέει, ενώ τονίζει πως το αρχικά την ευθύνη για την κατάσταση φυσικά και έχει το υπουργείο Παιδείας.
Δικάσιμος και για τα δύο γκρουπ ΦΠΨ έχει οριστεί η 18/05/2022 ενώπιον του Η’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.