Στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα, Λ. Σοφουλάκη, απορρίπτονται ως νομικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί ακυρότητας των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, ενώ γίνεται αναφορά στο ότι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, δεν γνώριζε αν οι εδώ προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν οι ίδιοι με αυτούς που εξετάστηκαν από τις αμερικανικές αρχές.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του documentonews.gr, στο πόρισμα κρίνεται ως σύννομο το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Πιο συγκεκριμένα, στο αν δόθηκε παράνομα αλλά και μεταγενέστερα της αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, το πόρισμα αναφέρει ότι το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε στιγμή διότι δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία αλλά μόνο το προστατευτικό πλαίσιο των ίδιων των μαρτύρων.

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει καμία ακυρότητα της προδικασίας λόγω των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων καθώς πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την ιδιότητα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Σοφουλάκης μάλιστα αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δικονομικά δεν σημαίνει ότι οι καταθέσεις που είχαν δώσει πριν μπουν στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων είναι άκυρες και μη αξιοποιήσιμες.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι οι ίδιοι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ κατέθεσαν και στην Ελλάδα προσδοκώντας οικονομικό όφελος και ανταλλάγματα, το πόρισμα αναφέρει ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι ήταν τα ίδια άτομα ενώ επιπλέον δεν έχει αποδειχθεί το ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς γνώριζε την ταυτότητα των μαρτύρων που εξετάζονταν στις ΗΠΑ και την πιθανή με ανταλλάγματα συμφωνία τους αλλά και το ότι οι έρευνες αμερικανικών και ελληνικών αρχών ταυτίζονταν.

Όπως σημειώνει το documentonews.gr, οι Αμερικανοί δεν απάντησαν ποτέ στο ποιους μάρτυρες εξέτασαν ενώ οι προστατευόμενο μάρτυρες στη Ελλάδα έχουν αρνηθεί οτι κατέθεσαν στις ΗΠΑ. «Δεν επεδίωκαν στα αλήθεια ίδιον όφελος από την πορεία της υπόθεσης για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν προβλέπεται από την ελληνική έννομη τάξη, η χορήγηση τέτοιου οικονομικού κινήτρου» αναφέρει το πόρισμα και προσθέτει πως στις ΗΠΑ χορηγείται οικονομικό κίνητρο αλλά αφορά αποκλειστικά καταθέσεις που δίνουν οι μάρτυρες – εφόσον γίνουν αποδεκτοί για την ειλικρίνειά τους και τη βαθύτητα της γνώσης τους – στις εκεί Αρχές και όχι σε «καταθέσεις που έδωσαν ή πρόκειται να δώσουν σε άλλη Χώρα (εν προκειμένω Ελλάδα)».

Για τους μάρτυρες αναφέρεται επίσης ότι δεν επεδίωξαν με δική τους πρωτοβουλία να καταθέσουν ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς ώστε να δημιουργηθούν υποψίες σχετικά με «υποκρυπτόμενα κίνητρά τους» αλλά ότι η έρευνα τους προσέγγισε και τα στοιχεία που εισέφεραν κρίθηκαν ως ουσιώδη.

Αναφορικά με τη διάταξη Τουλουπάκη για το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων, το πόρισμα επικαλείται την «εκ του Συντάγματος κατοχυρωμένη λειτουργική ανεξαρτησία» της εισαγγελέως Διαφθοράς, αλλά και τη νομιμότητα της διάταξης καθώς αυτή «κρίθηκε και αξιολογήθηκε και σε ανώτατο επίπεδο και βαθμό κρίσης και ευρέθη σύννομη».

Για τους ισχυρισμούς περί προσωπικών κρίσεων και τεραστίων κενών μεταξύ των καταθέσεων των μαρτύρων αλλά και του πόσο συχνά εξετάζονταν, το πόρισμα στέκεται στο ότι η ανακριτική έρευνα πρέπει να γίνεται αδιάλειπτα αλλά υπάρχει και η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικής η διευκρινιστικής κατάθεσης.

O έλεγχος της Διαφθοράς στο απόσπασμα

Έτσι ο Σοφουλάκης αναφέρει ότι συνιστά δικονομική μάλλον πλημμέλεια παρά «επιτηδειότητα και πονηρία προς εξυπηρέτηση αλλοτρίων σκοπών».

Για τις προσωπικές κρίσεις των μαρτύρων σημειώνεται στο πόρισμα ότι τα όσα καταθέτων στην πλειονότητα τους επιβεβαιώνονται άμεσα και συνδέονται με έγγραφα και στοιχεία που έχουν προσκομιστεί.

Για τον ισχυρισμό ότι ο πρώην προστατευόμενο μάρτυρας Μανιαδάκης καλυπτόταν για έναν χρόνο πίσω από την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, τα στοιχεία εναντίον του προέκυψαν αργότερα και τότε έπειτα από σχετική διασταύρωση και έρευνα ανακλήθηκε η προστασία του, αναφέρει το πόρισμα.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Documentonews.gr

Τα αντικρουόμενα πορίσματα

Σημειώνεται ότι ο Σοφουλάκης, ζήτησε στο πόρισμα του την αρχειοθέτηση σε σχέση με την Τουλουπάκη, στο πλαίσιο έρευνας τυχόν ποινικών ευθυνών για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και τέως επόπτη της κυρίας Τουλουπάκη, την τέως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, οι οποίοι είχαν εξεταστεί τόσο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ενώπιον του Αρείου Πάγου και ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου», όπως επίσης και τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη και Κων. Φρουζή καθώς και τον μάρτυρα Ν. Μιανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, συνέταξε δικό του πόρισμα στο οποίο ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ για τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς της Τουλουπάκη εκτιμά ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις.

Δίωξη κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και έρευνα για Ράικου, Αγγελή, Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία

Την Παρασκευή, αίτηση ακυρότητας κατά της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος της κατέθεσε η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη με προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών καταγγέλλοντας ότι προηγήθηκε αρχειοθέτηση της δικογραφίας με βάση το πόρισμα του Σοφουλάκη και ακολούθησε παράνομη ανάσυρση της και απαγγελία κατηγοριών με βάση το πόρισμα του Ζαχαρή.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο πορίσματα φαίνεται ότι λήφθηκαν υπόψιν στην απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ευάγγελου Ιωαννίδη, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων, για κατάχρηση εξουσίας, κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis και ταυτόχρονα διεξαγωγή έρευνας για τους Ράικου, Αγγελή, Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους.

Αίτηση ακύρωσης από Τουλουπάκη για την εις βάρος της ποινική δίωξη

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία ελέγχεται για κατάχρηση εξουσίας και άλλα πλημμελήματα για τις ίδιες καταγγελίες της που αποτελούν τη βάση της δίωξης της νυν εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, προάγεται στον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών, με τις πληροφορίες να θέλουν την απόφαση να λαμβάνεται κατόπιν εισήγησης του επίσης ελεγχόμενου, Ιωάννη Αγγελή.

Προαγωγή για Ράικου μετά τη δίωξη σε Τουλουπάκη