Όπως προκύπτει, τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρσι και αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2022.

Αχτσιόγλου: Σάρωση μικρών και μεσαίων εισοδημάτων

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια, αλλά και άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά». Σημείωσε επίσης: «Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική:

* Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας.

* Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.

* Κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας».

Και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή».