Απομάκρυνση πολυπράγμονα «εθελοντή» – συνεργάτη με πλούσιο ποινικό παρελθόν από το υπουργείο Εσωτερικών
Η αρχή έγινε με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών την περασμένη εβδομάδα, όταν δημοσίευμα της εφημερίδας παρέθεσε πλήθος ερωτημάτων για το πως ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, επιλέγει τους στενούς τους συνεργάτες, εφόσον ένας εξ αυτών να αποτελεί απότακτο αστυνομικό, σε βάρος του οποίου φέρεται να υπάρχει καταδικαστική απόφαση, χωρίς καν την ύπαρξη Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης για την πρόσληψή του.
Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, επρόκειτο για έναν απότακτο αστυνομικό που σε βάρος του φέρεται να υπάρχει καταδικαστική απόφαση, ενώ το ΦΕΚ για τη πρόσληψη του στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν αναρτήθηκε ποτέ. Κατά το δημοσίευμα, ο Θεοδόσιος Μούγιος έχει διατελέσει σε αρκετές ιδιαίτερα κρίσιμες θέσεις και ειδικότερα ως αναπληρωματικό μέλος στην επιτροπή αξιολόγησης που θα εισηγείται στο υπουργείο Εσωτερικών ποια έργα θα λαμβάνουν ή όχι έγκριση για το πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο έχει θέση ως «εμπειρογνώμονας στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων».
Παράλληλα, ο ίδιος εμφανιζόταν να κατέχει θέση «νομικού συμβούλου» στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» και ως «ειδικός σύμβουλος», στο νομοσχέδιο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στον δημόσιο τομέα, οργανωτικές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών και διατάξεις για την αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ».
Μετά το δημοσίευμα της περασμένης Τρίτης από την εφημερίδα, η σιωπή του υπουργείου και της κυβέρνησης ήταν εκκωφαντική, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, η εφημερίδα επανήλθε με συνέχιση των αποκαλύψεων. Το Σάββατο, η ΕΦΣΥΝ δημοσιευσε «6+1 ερωτηματικά για τον σύμβουλο του υφυπουργού», κάνοντας λόγο για βαρύ ποινικό παρελθόν του Θ. Μούγιου, και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Συνοψίζοντας τις αποκαλύψεις, η εφημερίδα έθεσε τα εξής ερωτήματα:
- Ισχύει ότι ο κ. Μούγιος καταδικάστηκε ερήμην σε 5 χρόνια με αναστολή και σε 2 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης προς την υπηρεσία (σ.σ. της Ελληνικής Αστυνομίας), της απιστίας προς την υπηρεσία, των εγκλημάτων κατά περιουσίας, την πλαστογραφία και την παραπλάνηση σε ψευδορκία;
- Ισχύει ότι το πτυχίο του πολιτικού επιστήμονα που δήλωνε ότι έχει από το αντίστοιχο τμήμα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν πλαστό;
- Ισχύει ότι πριν από 3 μήνες και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου 2020 ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά παράβαση του άρθρου 6, παρ. 1 του νόμου 3213/2003 περί «δήλωσης και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων»;
- Ισχύει ότι η ανωτέρω δίωξη έγινε επειδή δεν είχε καταθέσει ποτέ στοιχεία περιουσιακής κατάστασης και όταν το έκανε αυτά ήταν ελλιπή;
- Ισχύει ότι το όνομά του δεν περιλαμβάνεται σε κανέναν δικηγορικό σύλλογο της χώρας;
- Ισχύει ότι δεν υπάρχει ΦΕΚ διορισμού του στο υπουργείο;
- Κι ένα τελευταίο ερώτημα. Ο 39χρονος κ. Μούγιος διαθέτει αστυνομική ταυτότητα;
Μετά τη δημοσίευση του νέου ρεπορτάζ, η καθυστερημένη αντίδραση του υφυπουργού εξέπληξε ακόμα και τους πλέον καλόπιστους, ανακοινώνοντας πως δεν γνώριζε το παρελθόν του συνεργάτη του, και πως πριν από δεκαπέντε ημέρες αυτός απομακρύνθηκε από θέση που είχε λάβει εθελοντικά.
Για το ζήτημα του εισηγητή – νομικού – ειδικού συμβούλου εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον υφυπουργό να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα «ποιες δουλειές κάνει ο συνεργάτης του υφυπουργού Εσωτερικών με τον μισό ποινικό κώδικα;».
«Η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τον κ. Μούγιο – ο οποίος δεν έχει ΦΕΚ και πρέπει να μας ενημερώσουν πώς πληρώνεται – στην επιτροπή που θα εξετάζει και θα εισηγείται για έργα 2,5 δις που αφορούν τους ΟΤΑ. Άλλοτε εμφανίζεται ως νομικός και άλλοτε ως ειδικός σύμβουλος του κ. Λιβάνιου, αλλά χωρίς ΦΕΚ. Συμπωματικά, ο κ. Μούγιος σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποτάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Έχει εναντίον του καταδικαστικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων, για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της πλαστογραφίας, και του έχει ασκηθεί νέα ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί “δήλωσης και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης βουλευτών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων¨» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, καταλήγοντας στο ερώτημα.
«Καταλαβαίνουμε ότι στο επιτελικό κράτος των Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη μπαίνουν και από τα παράθυρα στο δημόσιο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις για τον κύριο με τον μισό ποινικό κώδικα που έβαλαν τοποτηρητή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ποιες δουλειές τούς κάνει;» ρωτούσε το πρωί του Σαββάτου ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εισηγητής, νομικός και ειδικός σύμβουλος ήταν… εθελοντής
Το Σάββατο στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Χρήστου Σταϊκούρα, μετά από πολυήμερη σιωπή, ο υφυπουργός Λιβάνιος εμφανίστηκε ως τιμητής, επικρίνοντας την εφημερίδα που «επιμένει» στο ζήτημα, και υποστηρίζοντας πως αυτός έχει απομακρυνθεί από τις 9 Οκτωβρίου, όταν ο ίδιος έμαθε για το ποιόν του.
Όπως υποστηρίζει ο υφυπουργός, ο Θ. Μούγιος ήταν «ένας από τους εθελοντές που είχαν παρουσία στο γραφείο του υφυπουργού Eσωτερικών», πως «το παρελθόν του ήταν παντελώς άγνωστο και στον υφυπουργό και στο υπόλοιπο πολιτικό γραφείο», καθώς και πως «δεν διορίστηκε σε καμία θέση, όπως εύκολα οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει, και δεν είχε λάβει καμία οικονομική απολαβή κατά το διάστημα της παρουσίας του».
Ο υφυπουργός συνεχίζει υποστηρίζοντας πως ενημερώθηκε για το παρελθόν πριν δεκαπέντε ημέρες, «αρκετές μέρες δηλαδή πριν το δημοσίευμα», και πως αμέσως μετά απομακρύνθηκε «και όπως ήταν φυσικό διακόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του». Στο τέλος δε της τοποθέτησής του, με περίσσιο θράσος, ο υφυπουργός ψέγει την εφημερίδα που επέμεινε στην αποκάλυψη, υποστηρίζοντας πως «σε τρεις συνέχειες η εφημερίδα επιμένει να αποδεικνύει ότι ο θησαυρός που υποτίθεται ότι ανακάλυψε, δεν είναι τίποτα παραπάνω από άνθρακες».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην τοποθέτηση του υφυπουργού απάντησε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας που έκανε την αποκάλυψη, Δημήτρης Τερζής, κατηγορώντας τον Θ. Λιβάνιο πως «προσβάλει την νοημοσύνη μας», καθώς υποστηρίζει πως ένας εθελοντής είχε αναλάβει θέσεις νομικού συμβούλου, ειδικού συμβούλου του υπουργείου σε νομοσχέδια, υπευθύνου επικοινωνίας και συντάκτη νομοσχεδίων «από την καλή του την καρδιά», υποσχόμενος για εκτενέστερη απάντηση στο φύλλο της Δευτέρας με συνέχιση του ρεπορτάζ.