Έντονη εξακολουθεί να είναι η συζήτηση στη Βουλή όπου έχει εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται και θα λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ, πειθαρχικό δίκαιο και αντίστοιχα συμβούλια για φοιτητές εν είδη φοιτητοδικείων, κάμερες και αυξημένα μέτρα ελέγχου αλλά και άλλες διατάξεις που αυστηροποιούν και σε μεγάλο βαθμό συντηρητικοποιούν το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ της χώρας.
Το νομοσχέδιο έχει προσκρούσει σε πλήθος αντιδράσεων από μαθητές, εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, γονείς, φοιτητές, καθηγητές και πρυτάνεις, οι οποίοι πέρα από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των ιδρυμάτων, προτάσσουν και την ελευθερία και τη δημοκρατία στους πανεπιστημιακούς χώρους που πλήττονται βάναυσα από το νέο νομοσχέδιο. Ως εκ τούτου πέραν των συνεχών ανακοινώσεων, κάθε εβδομάδα διοργανώνονται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, προκειμένου η κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Στη συζήτηση στη Βουλή, η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί των άρθρων 12,16,18,19,20, 21-32 και 40. Ωστόσο οι ενστάσεις απορρίφθηκαν με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ. βάσει της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που διέκρινε συνταγματικότητα στα εν λόγω άρθρα.
Ακάθεκτη η κυβέρνηση με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο εν μέσω αιτημάτων για αναβολή
«Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, όχι όμως και αυτόνομα. Το αυτοδιοίκητο οριοθετείται στο ακαδημαϊκό πεδίο. Ο νομοθέτης έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ελευθερία της έκφρασης. Έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δεν θα επικρατεί ανομία εντός των πανεπιστημίων. Έκφανση αυτής της υποχρέωσης είναι και η γενική αστυνόμευση», δήλωσε από πλευράς της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αναβολή της συζήτησης λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Το αίτημα υποστήριξαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ κατά τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, υποστηριζόμενη από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση.