Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου, το αίτημα του ιδρυτή των Wikileaks, και δημοσιογράφου, Τζούλιαν Ασάνζ, να εφεσιβάλει την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. 

Το Δεκέμβριο, το ανώτερο βρετανικό δικαστήριο (High Court) ανάτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, που προέβλεπε ότι ο Ασανζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ για λόγους ψυχικής υγείας και λόγω των συνθηκών κράτησης στις εκεί φυλακές υψίστης ασφαλείας. Κατόπιν, οι δικαστές του High Court, που σύμφωνα με δημοσιεύματα διαπλέκονται οι ίδιοι με τους κατηγόρους του Ασάνζ, αρνήθηκαν να του επιτρέψουν απευθείας προσφυγή στο ανώτατο βρετανικό δικαστήριο (Supreme Court), ζητώντας να αποφασίσει το ίδιο το Supreme Court αν υπάρχει λόγος νέας έφεσης. Η απόφαση του Supreme Court, που ανακοινώθηκε σήμερα, αναφέρει ότι «αρνείται το αίτημα γιατί δεν αναδεικνύει κανένα συζητήσιμο νομικό θέμα» (The application has been refused by the Supreme Court and the reason given is that application did not raise an arguable point of law). Αυτό, παρα τις αποκαλύψεις, τον Σεπτέμβριο, ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχεδίαζαν τη δολοφονία του Ασάνζ.

Η απόφαση της έκδοσης του Ασάνζ βρίσκεται τώρα στα χέρια της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατελ. Εάν και εκείνη την επικυρώσει (που είναι το αναμενόμενο) η μόνη δυνατότητα που απομένει στον ιδρυτή των Wikileaks είναι να αιτηθεί δικαστικό έλεγχο, ζητώντας να εξεταστεί νομιμότητα της απόφασης. Συνήθως αυτό το αίτημα δεν γίνεται δεκτό, ωστόσο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 κατηγορίες, με τον Νόμο περί Κατασκοπείας (Espionage Act), που δημιουργήθηκε αρχές του 20ου αιώνα για την καταστολή των κομμουνιστών, και αντιμετωπίζει ποινή 175 ετών. Διώκεται γιατί δημοσίευσε διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ, στα οποία αποδεικνύνονταν τα εγκλήματα πολέμου που αυτές διέπραξαν στο Ιράκ και αλλού.

Το πρόσωπο της Βρετανικής «Δικαιοσύνης» σε δύο πράξεις: Αουγκούστο Πινοτσέτ, Τζούλιαν Ασσάνζ