Αποτελεί μια από τις διασημότερες προσωπικές χειρονομίες στην νεώτερη ιστορία της Βρετανίας: τo 1999, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε στείλει ένα μπουκάλι μαλτ ουίσκυ στον Αουγκούστο Πινοτσέτ, για να τον παρηγορήσει για τον κατ’ οίκον περιορισμό του στο Λονδίνο. Το χειρόγραφο μήνυμα που συνόδευε το μπουκάλι έγραφε «Το Σκωτς είναι ο μόνος βρετανικός θεσμός που δε θα σε προδώσει ποτέ».

Η αναφορά αποτελούσε «καρφί» προς την Βρετανική Δικαιοσύνη. Ο Πινοτσέτ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε σπίτι που εκείνος διάλεξε, στο Λονδίνο, γιατί ο γενναίος δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν είχε εκδόσει διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του στην Ισπανία, για τα βασανιστήρια και τις εξαφανίσεις Ισπανών πολιτών, στη διάρκεια της δικτατορίας. Στο πλευρό του είχαν σταθεί από την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας και τότε ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, μέχρι και όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πλανήτη που σέβονταν τον εαυτό τους. Οι βρετανικές αρχές ήταν υποχρεωμένες, με το που πάτησε το πόδι του ο Πινοτσέτ στη Βρετανία, να τον συλλάβουν, και κατόπιν να εξεταστεί αν έπρεπε ή όχι να εκδοθεί στην Ισπανία. Η Χιλή, διαμαρτυρόμενη, απέσυρε τον πρέσβυ της από το Λονδίνο. Ο Πινοτσέτ ήταν γερουσιαστής και είχε αμνηστία στη χώρα του. Αλλοίμονο!

Τον Απρίλιο του 1999 η Θάτσερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, που είχε υπηρετήσει και ως κεφαλή της CIA στα μέσα της δεκαετίας του ’70 – περίοδο των μεγαλύτερων εγκλημάτων της χούντας του Πινοτσέτ και της «Επιχείρησης Κόνδορας»- είχαν απευθυνθεί προς την κυβέρνηση των Εργατικών, του Τόνυ Μπλερ, ζητώντας την απελευθέρωση του στρατηγού. Οι λόγοι υγείας ήταν ένα από τα θέματα που έμπαιναν ξανά και ξανά. 

Ο Πινοτσέτ κρατήθηκε στην οικία της επιλογής του επί περίπου 16 μήνες, δεχόμενος και επισκέψεις και δωράκια πρώην πρωθυπουργών. Η κυβέρνηση της Βρετανίας, οι Εργατικοί, τον άφησαν να απελευθερωθεί  το Μάρτιο του 2000. Το 2006, το νο2 της χούντας, ο διαβόητος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών DINA, Μανουέλ Κοντρέρας αποκάλυψε ότι ο Πινοτσέτ και ο γιός του Μαρκο Αντόνιο Πινοτσέτ, παρήγαγαν χημικά και βιολογικά όπλα ενώ ο Πινοτσέτ εμπλέκονταν και στο διεθνές εμπόριο όπλων. Οι καταγγελίες ότι βρίσκονταν στο Λονδίνο ακριβώς για κάποιες εμπορικές συμφωνίες σχετιζόμενες με το εμπόριο όπλων δεν έφτασαν ποτέ στη δικαιοσύνη – βρετανική ή άλλη. Περίπου 370 τόνοι όπλων που πούλησε μεταφέρθηκαν στην Κροατία, τον καιρό του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία και ενώ ήταν σε ισχύ εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ. Τα εγκλήματα του Πινοτσέτ ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια της Χιλής, όμως ήταν εγκλήματα που είχαν την σφραγίδα έγκρισης των ΗΠΑ και της Βρετανίας. 

Ο Πινοτσέτ πέθανε, στις 10 Δεκέμβρη του 2006, ένας ελεύθερος άνθρωπος. 

Η 10η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2021 το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σε δύο δημοσιογράφους για να «τιμηθεί ο ρόλος του τύπου» στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, ενώ ο Ασανζ σαπίζει στη φυλακή. 

Στις 10 Δεκέμβρη του 2021 ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόνυ Μπλίνκεν, στην περίφημη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία» της κυβέρνησής του μιλούσε για τον «ουσιαστικό ρόλο της δημοσιογραφίας» και τόνιζε πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αμύνονται της θαραλλέας και απαραίτητης δουλειάς των δημοσιογράφων όπου γης», ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάθεση 400 εκατομμυρίων δολαρίων «για να ενισχυθούν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο». Πλην όσων αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των Αμερικάνων, προφανώς. 

Στις 10 Δεκέμβρη του 2021, ένα βρετανικό δικαστήριο, σε μια Βρετανία που κυβερνούν οι Συντηρητικοί, αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασσανζ. Ο δικαστής που προέδρευε αυτού του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκε καν: την προηγούμενη μέρα είχαν δημοσιευθεί αποκαλύψεις για τις πολύ στενές φιλικές του σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας που σχεδίασε την απαγωγή του Ασσανζ από την πρεσβεία του Ισημερινού. Ο Ασσανζ δεν επετράπη να μεταβεί στο δικαστήριο: συνεχίζει να κρατείται στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, σε συνθήκες που ακούστηκαν στο πρώτο δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση έκδοσης, και αποτελούν βασανιστήρια βάσει του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, έχουν βγει στο φως στοιχεία, που δεν επιδέχονται διάψευσης, για την προσπάθεια των ΗΠΑ να απαγάγουν ή δολοφονήσουν τον Τζούλιαν Ασσανζ. Όπως είπε και η σύντροφός του, Στέλα Μόρις, μετά την απόφαση, το δικαστήριο αποφάσισε «την έκδοσή του στη χώρα που θέλει να τον δολοφονήσει». 

Όταν η CIA προετοίμαζε τη δολοφονία του Τζούλιαν Ασανζ

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για να δικαστεί με τον αρχαίο τους νόμο περί Κατασκοπείας, επειδή έπραξε το δημοσιογραφικό του καθήκον και αποκάλυψε τα εγκλήματά τους. Αντιμετωπίζει ποινή 175 ετών και κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας: οι διαβεβαιώσεις των Αμερικάνων για κράτηση σε «κανονική» φυλακή δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανέναν νοήμονα άνθρωπο: σε παλαιότερη υπόθεση με αντίστοιχες υποσχέσεις, δεν κράτησαν καμμία. Κι αυτά έχουν ακουστεί και αναλυθεί στο δικαστήριο.  

Ομοσπονδιακές Φυλακές Ειδικού Καθεστώτος – Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η πλευρά Ασσανζ, έχει ως επικεφαλής της νομικής της εκπροσώπησης την κορυφαία νομικό και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γκάρεθ Πηρς, που αναμένεται, εντός 15 ημερών, να υποβάλλει έφεση στην απόφαση, οδηγώντας στο ανώτατο και τελευταίο δικαστήριο την υπόθεση έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks.

Η ίδια αναφέρει ότι όπως έχουν τονίσει και επιμένουν να θυμίζουν όλες οι Δημοσιογραφικές Οργανώσεις του πλανήτη και όλες οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πλανήτη, στο πρόσωπο του Τζούλιαν Ασσανζ διώκεται η δημοσιογραφία.

«Αν εξαιρέσεις τους υπολογιστές, εγώ και ο Ασάνζ κάναμε ακριβώς τα ίδια»

Σύντομο ιστορικό

Μετά την δημοσιοποίηση, το 2010 από τα Wikileaks, των εγκλημάτων των ΗΠΑ και των φρικτών καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους τους στον πόλεμο του Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο Τζούλιαν Ασανζ, ιδρυτής των Wikileaks, μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ, ως κεντρικός στόχος. Πιστεύοντας ότι θα είναι ασφαλής στη Σουηδία, μετέβη εκεί, για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια σκευωρία – που τον εμφάνιζε ως βιαστή-, και που είχε ως στόχο να καταστρέψει τη δημόσια εικόνα του και να τον ρίξει στα χέρια των διωκτών του. 

Το 2012 ο Τζούλιαν Ασανζ συνελήφθη στη Βρετανία μετά από ένταλμα που είχαν εκδόσει, κατηγορώντας τον για βιασμό, οι σουηδικές αρχές – οι κατηγορίες αυτές έχουν καταρρεύσει και οι Σουηδοί έχουν αποσύρει κάθε καταγγελία. Οι  εθελοντές δικηγόροι που εργάζονται στο πλευρό του Ασσανζ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να έχουν στα χέρια τους όλα τα σχετιζόμενα με αυτή τη σκευωρία έγγραφα, όμως έχουν αρκετά ώστε να αποδεικνύεται η εμπλοκή / εντολή των ΗΠΑ να στηθεί η σκευωρία. 

Οι βρετανικές αρχές εκτέλεσαν το ένταλμα και τον άφησαν ελεύθερο υπό όρους ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεση. Ο Ασσανζ καταπάτησε τους όρους αυτούς, βρίσκοντας καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, επί προεδρίας στον Ισημερινό του σοσιαλιστή Ραφαέλ Κορέα. Παρέμεινε επί επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου, όπως αποκαλύφθηκε, τον παρακολουθούσε η CIA, που χρημάτισε την ισπανική εταιρία φύλαξης της πρεσβείας για να μπορεί να μαθαίνει τα πάντα. Παράλληλα το κτήριο ήταν υπό την ασφυκτική παρακολούθηση των βρετανικών αρχών. 

Για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ΗΠΑ και έφεραν στο φως τα Wikileaks δεν έχει δικαστεί κανείς. Για την αποκάλυψή τους έχει δικαστεί και καταδικαστεί η Τσέλσι Μάννινγκ και διώκεται – μέχρι εξόντωσης – ο Τζούλιαν Ασσανζ. 

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο ισπανός δικαστής που δίωξε τον Πινοτσέτ, ο Μπαλτάζαρ Γκαρθόν, είναι σήμερα στο πλευρό του Ασσάνζ, υπεύθυνος για την έρευνα ακριβώς του ρόλου αυτής της ισπανικής εταιρίας.

Με την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό, και υπό την βρετανική πίεση, ο Ασσανζ απήχθη της πρεσβείας και μεταφέρθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς. Οι συνθήκες κράτησής του ήταν βασανιστικές, και οι αποκαλύψεις που έγιναν κατά το πρώτο δικαστήριο συγκλονιστικές. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νηλς Μέλζερ, έχει πραγματοποιήσει τη σχετική έκθεση και έχει χαρακτηρίσει «καθαρά πολιτική» τη δίωξη του Ασσανζ. 

To TPP στη δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ: Ένα «σόου» με στόχο την έκδοση στις ΗΠΑ