Την 27η και την 28η Οκτωβρίου 2021, στα Βασιλικά Δικαστήρια του Λονδίνου, δικάζεται η Ελευθερία του Τύπου. Εκδικάζεται, ακόμη μια φορά, η υπόθεση της έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ του Τζούλιαν Ασάνζ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε έφεση στην απόφαση της δικαστού Μπαράιτσερ, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και παρά το κατάπτυστο σκεπτικό της, απεφάνθη ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, γιατί κινδυνεύει η ζωή του. Σήμερα, Σάββατο 23 Οκτωβρίου, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου ζητώντας την απελευθέρωσή του. Και, τώρα πιά, έχουν έναν. ακόμη σημαντικότατο λόγο. Αυτόν που θα συζητηθεί και στην αίθουσα τη δεύτερη μέρα του δικαστηρίου, ενός δικαστηρίου που από μόνο του αποτελεί σκάνδαλο.

Η δεύτερη αυτή μέρα, η 28η Οκτωβρίου – ημέρα που ελπίζουμε να γιορταστεί ακόμη μια φορά ως ημέρα του Όχι (στην έκδοση του Ασανζ, πια) – είναι και η πιο κρίσιμη. Κι αυτό γιατί θα κατατεθούν στο ανώτατο βρετανικό δικαστήριο τα στοιχεία που έφερε στο φως το άρθρο του yahoo news, στο οποίο αποκαλύπτονταν τα δολοφονικά σχέδια της CIA εις βάρος του Τζούλιαν Ασανζ. Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε προ μηνός και το υπέγραφε ο Μάικλ Ισικωφ, πάνω από 30 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ, της CIA και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, αποκάλυπταν τους σχεδιασμούς του Μάικ Πομπέο – κατ’ αρχήν επικεφαλής της CIA και κατόπιν υπουργού Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ- για τη δολοφονία ή την απαγωγή και «εξαφάνιση» του Ασανζ. 

Όταν η CIA προετοίμαζε τη δολοφονία του Τζούλιαν Ασανζ

Με χαρακτηριστικό κυνισμό, το δημοσίευμα αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως και από τον ίδιο τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Ο Μάικ Πομπέο, αντιδρώντας στο δημοσίευμα και όσα αποκαλύφθηκαν, όχι μόνο δεν τα διέψευσε αλλά ζήτησε να αναζητηθούν, διωχθούν και τιμωρηθούν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο δημοσιογράφο του yahoo news. «Πρέπει να διωχθούν διότι αποκάλυψαν διαβαθμισμένες πληροφορίες της CIA», είπε ανερυθρίαστα. 

Το αμερικάνικο Κογκρέσο ήδη ξεκίνησε σχετική έρευνα και δεκάδες οργανισμοί και ΜΚΟ που ασχολούνται με την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – μεταξύ των οποίων οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να αποσύρει αμέσως και πλήρως όλες τις κατηγορίες κατά του Ασάνζ, αναφέροντας πως «τα κίνητρα πίσω από αυτή την δίωξη είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και δημιουργούν το πιο επικίνδυνο προηγούμενο». 

Δημοσιογραφικές ενώσεις από όλο τον κόσμο (δυστυχώς όχι και οι Ελληνικές) πραγματοποίησαν την ίδια έκκληση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακοίνωση της Βρετανικής Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων που κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας να ερευνήσει την υπόθεση  της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του Ασάνζ. «Ακόμη και η υπόνοια ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σκέφτονταν μιαν απαγωγή και δολοφονία στους δρόμους μιας συμμάχου τους χώρας σε κάνει να ανατριχιάζεις. Ότι τέτοιες ενέργειες σχεδιάζονταν και θα μπορούσαν να συμβοιύν ως αντίδραση στις ενέργειες ενός ανθρώπου που πολύ απλά δημοσίευσε αλήθειες που δεν τους άρεσαν, κάνει το θέμα ακόμη πιο προβληματικό … Για όλα αυτά το βρετανικό δικαστήριο πρέπει αμέσως να απορρίψει το αίτημα [της έκδοσης] και ο Ασανζ να απελευθερωθεί εδώ και τώρα», απαιτούσαν.

Όσα ήρθαν στο φως τον τελευταίο μήνα, χάρη στην αληθινά ανεξάρτητη δημοσιογραφία, και θα συζητηθούν στο δικαστήριο την 28η Οκτωβρίου, αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο, με παγκόσμιες συνέπειες, στον αγώνα για την Ελευθερία του Τύπου. Οι αμερικάνικοι εκβιασμοί, οι δολοφονικοί σχεδιασμοί, η άδικη πολυετής δίωξη και ο μακροχρόνιος βασανισμός του Τζούλιαν Ασάνζ, το διαρκές αυτό έγκλημα των ΗΠΑ εις βάρος της αληθινής δημοσιογραφίας, όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, κρίνουν εν τέλει αν η αστική δημοκρατία αποτελεί φερετζέ του ιμπεριαλισμού ή όντως έχει αρχές να υπερασπιστεί.

To TPP έχει διαπιστευθεί να παρακολουθήσει και αυτή τη διαδικασία, όπως παρακολούθησε και κάλυψε την εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης πέρισυ, αλλά ως και αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε αν η παρακολούθηση θα γίνει εξ αποστάσεως ή θα απαιτηθεί φυσική παρουσία.

Ο πόλεμος εναντίον του Τύπου που παρακολoυθεί τη δίκη Ασάνζ