Ο Άρειος Πάγος με αυτή την απόφαση αποδέχεται πρακτικά τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που υποστηρίζουν την δυνατότητα των καταναλωτών να διεκδικήσουν την κήρυξή της ως παράνομης. Από την πλευρά της η ΔΕΗ επεδίωκε μία μόνο πιλοτική δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτελούσε τον οδηγό την έκβαση όλων των υπόλοιπων διεκδικήσεων που θα ακολουθούσαν.

Σημειώνεται ότι τεράστιος αριθμός πολιτών έχει υποστεί τεράστιες χρεώσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, μετά την έκρηξη της ενεργειακής κρίσης. Πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια είτε αυτόνομα είτε μέσω καταναλωτικών οργανώσεων όπως το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. Οι τελευταίες έχουν προχωρήσει σε συλλογικές αγγωγές ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ήδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε εν μέρει τους καταναλωτές εκδίδοντας προσωρινή διαταγή απαγόρευσης των διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν καταβάλλουν την ρήτρα αναπροσαρμογής σε οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 του νόμου 4001/2011.