Σημειώνεται ότι μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις των κατοίκων και το 2020 που κινητοποιήθηκαν απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή προσφύγων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα astraparis.gr εκπρόσωποι της αστυνομίας και του λιμενικού είχαν συμφωνήσει για την εκφόρτωση κάποιων εμπορικών φορτηγών στα Μεστά, την επαναφόρτωση των μηχανημάτων και την αποχώρηση του «Πελαγίτη». Καμία όμως εκφόρτωση δεν έγινε στο λιμάνι των Μεστών.

Όπως αναφέρει το politischios.gr, πολύ νωρίς το ξημέρωμα γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου με το Λιμεναρχείο και την Αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου το πλοίο ναι μεν να δέσει στο λιμάνι των Μεστών αλλά να αποβιβάσει αποκλειστικά και μόνο νταλίκες με ευπαθή προϊόντα.

Το πλοίο αναχώρησε για την πόλη της Χίου, χωρίς να είναι γνωστό τι θα γίνει με την εκφόρτωση των μηχανημάτων. Από τους αρμόδιους έγινε γνωστό πως η κινητοποίηση μεταφέρεται στο λιμάνι της Χίου, με τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την αποτροπή εκφόρτωσης μηχανημάτων που προορίζονται για τις εργασίες στο Θόλος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της συντονιστικής επιτροπής τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η δυναμική και μαχητική παρουσία των πολιτών για αυτό και είναι συνεχείς οι εκκλήσεις στους κατοίκους να κατέβουν στο λιμάνι.

Κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί φυλακή στο νησί για άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.