Στην εξαιρετικά περιορισμένη λίστα των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα ενταχθούν τελικά και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι όπως γιατροί, οδοντίατροι, δικαστικοί επιμελητές και γεωτεχνικοί. Σημειώνεται ότι στην αρχική ρύθμιση προβλεπόταν η εφάπαξ ενίσχυση δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων.

Την Πέμπτη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του «καθώς στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο κατατέθηκε την 17η Νοεμβρίου 2020 προς συζήτηση στη Βουλή, δεν προβλέπεται και για τους γιατρούς η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Αυτοαπασχολούμενων που έχει συσταθεί από τον ΟΑΕΔ».

Η κυβέρνηση εξαίρεσε τους γιατρούς από το έκτακτο επίδομα

Πέρα λοιπόν από την αναδίπλωση του υπουργείου Εργασίας, το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το euro2day.gr, θα δοθεί την προτελευταία μέρα του 2020. Όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 άτομα που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οποιαδήποτε αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΕΕ ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: έως 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε προ ημερών ότι το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση τον πραγματικό μισθό (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με τον πραγματικό μισθό που έχει πάρει ο εργαζόμενος στην τσέπη του»), γεγονός που επιφέρει μειωμένα ποσά για μερίδα εργαζομένων, καθώς στην ουσία το δώρο θα υπολογιστεί με βάση τον κανονικό μισθό του εργαζόμενου σε συμψηφισμό με τον μισθό των αναστολών (είτε 534 ευρώ είτε 800 ευρώ).

Εμπαιγμός Βρούτση με δώρο Χριστουγέννων που υπολογίζεται τελικά με βάση τον πραγματικό μισθό

Το Δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου κατά το σκέλος που τους αντιστοιχεί ενώ απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα καταβληθεί από το κράτος, η αναλογία που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους -αναλογία σε σχέση με τις αναστολές εργασίας.