Σταθερά εδώ και 15 ημέρες η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος με 218,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η διαφορά με τις δεύτερες Βουλγαρία και Ρουμανία ξεπερνά τα 30 ευρώ. Την ίδια ώρα, η γειτονική Ιταλία αγοράζει τη μεγαβατώρα με 171,61 ευρώ, στον Βορρά η Νορβηγία με 95 ευρώ, η Φινλανδία με 99,96 και η Σουηδία με 73,41 ευρώ, ενώ η Γερμανία έχει τη χαμηλότερη τιμή με μόλις 58,94 ευρώ.

 

 

Tην ίδια ώρα, νέες ανατιμήσεις σε μια σειρά από τρόφιμα «δείχνουν» για τους πρώτους μήνες του 2023 οι τιμοκατάλογοι που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ από τους προμηθευτές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τα βασικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά χωρίς μάλιστα σημάδια αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα. Πρώτες ύλες, μεταφορικά και ενέργεια εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής για τη βιομηχανία τροφίμων με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι τιμές στο τελικά προϊόν.

Γαλακτοκομικά, τυροκομικά και ελαιόλαδο είναι μάλιστα ανάμεσα στα τρόφιμα στα οποία αναμένονται και νέες αυξήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η κατάσταση στις συγκεκριμένες αγορές δεν έχει ακόμα ομαλοποιηθεί.

Άλλες κατηγορίες τροφίμων στα οποία στελέχη της αγοράς «βλέπουν» ανατιμήσεις είναι ζυμαρικά και ρύζι, φρυγανιές, μπισκότα, κονσέρβες, είδη δημητριακών καθώς και αναψυκτικά.

Ανατιμήσεις πέρα από τα τρόφιμα αναμένονται επίσης σε καθαριστικά για το σπίτι, απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής.

Επιμένει σε ημίμετρα η κυβέρνηση 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να μη θέτει πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε να προχωρά σε γενναίες κινήσεις για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

«Το καλάθι του νοικοκυριού, για 10η εβδομάδα, έχει διατηρήσει σταθερές τις τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων του, αν και τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει και αυξάνουν κάποιες τιμές, με βάση τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για τη νέα χρονιά», ανέφερε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «10η εβδομάδα για το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’ και μάλιστα το 1ο για το 2023, όπου και ξεκίνησαν οι γενικές αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και από τα 833 προϊόντα του τα 64 (8%) αυξήθηκαν, τα 55 (7%) μειώθηκαν, και τα 714 (85%) παρέμειναν στις ίδιες τιμές. Εξακολουθεί να εντυπωσιάζει!».

Ο υπουργός στη συνέντευξή στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως ο στόχος για το καλάθι του νοικοκυριού, μετά από 10 εβδομάδες εφαρμογής, δεν είναι να μειώνονται, περαιτέρω, στην πλειοψηφία των προϊόντων οι τιμές, καθώς έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, αλλά να διατηρούνται σταθερές.

Σχετικά με τις αυξήσεις που εντοπίζονται στο καλάθι του νοικοκυριού, σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τα σούπερ μάρκετ ότι η αύξηση αφορά κυρίως τις τιμές πουλερικών και χοιρινού που είχαν αυξημένη ζήτηση τις ημέρες των εορτών.