Μετά τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου στο Αλιβέρι Βόλου, τρία περιπολικά καταδίωξαν ένα αυτοκίνητο εντός του οποίου επέβαιναν πέντε ανήλικοι Ρομά, ηλικίας από 7 έως 15 ετών.
Η καταδίωξη σταμάτησε στην αυλή του σπιτιού του 15χρονου οδηγού, όπους ένας αστυνομικός χωρίς προφανή λόγο έκανε χρήση του όπλου του και πυροβόλησε κατά του οχήματος. Η σφαίρα διαπέρασε το τζάμι της πόρτας του οδηγού, ενώ σημάδια βρέθηκαν και στον τοίχο του σπιτιού. Για καλή του τύχη, ο 15χρονος οδηγός είχε προλάβει σε κλάσματα δευτερολέπτου να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου και να πέσει στο έδαφος – κι έτσι γλίτωσε τη σφαίρα του αστυνομικού.
Τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό κατατρομαγμένα και σε κατάσταση ΣΟΚ, αλλά ευτυχώς χωρίς τραύματα.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, «από καθαρή τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε νέο νεκρό». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η αναφορά της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ πως «ο διοικητής του οικείου αστυνομικού τμήματος μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό κάλεσε τον πρόεδρο του οικισμού κ. Παναγιώτη Μελέτη να μεταβεί στο Α.Τ. για να τα “βρούνε”, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναρωτιέται μεταξύ άλλων: “Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς με κίνδυνο αφαίρεση των ζωών άοπλων ανήλικων;».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ:
Κανένα μάθημα φαίνεται δεν έδωσε ο αδικοχαμένος Νίκος Σαμπάνης με το θάνατο του στην ΕΛ.ΑΣ., αφού συνεχίζονται και επαναλαμβάνονται οι πυροβολισμοί από αστυνομικούς κατά παιδιών Ρομά με κάθε αφορμή.
Το Σαββατόβραδο 29 Ιανουαρίου 2022 και μόλις 99 ημέρες μετά την δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, από καθαρή τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε νέο νεκρό στον οικισμό Ρομά στο Αλιβέρι του Βόλου.
Τρία περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., λίγο μετά τις 12:00, καταδίωξαν για περισσότερη από μισή ώρα ένα ΙΧ αυτοκίνητο με 5 ανήλικους Ρομά.
Στο καταδιωκόμενο ΙΧ αυτοκίνητο, που ανήκει στον πατέρα του οδηγού, επέβαιναν δύο αγόρια, οι Α. Γ. 15 χρ. οδηγός, ο Ι. Π. 15 χρ. συνοδηγός, και τρία κορίτσια στο πίσω κάθισμα, η Σ. Π. 14 χρ., η Χ. Π. 13 χρ. και η Χ. Π. μόλις 7 ετών.
Η παρέα των νεαρών Ρομά, πήρε το αμάξι του πατέρα του οδηγού, παρόλο που δεν διέθεταν δίπλωμα και στον έλεγχο της αστυνομίας δεν σταμάτησε από φόβο. Τότε ξεκίνησε η καταδίωξη μέχρι την αυλή του σπιτιού του ανήλικου οδηγού. Ο δεκαπεντάχρονος οδηγός, μόλις σταμάτησε και άνοιξε την πόρτα να κατέβει από το αυτοκίνητο, έπεσε κάτω και έτσι γλίτωσε την σφαίρα του αστυνομικού, η οποία διαπέρασε το τζάμι της πόρτας του οδηγού. Ενώ, σημάδια από τη σφαίρα, βρέθηκαν και στον τοίχο του σπιτιού.
Οι αστυνομικοί στη συνέχεια συνέλαβαν τον δεκαπεντάχρονο οδηγό και επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα 500 και 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι εκτός του μικρού, προσπάθησαν να πάρουν και το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν εξαιτίας της δίκαια οργισμένης αντίδρασης των υπολοίπων κατοίκων του οικισμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ρομά της περιοχής δέχτηκαν δακρυγόνα για να απομακρυνθούν κάτι το οποίο δεν συνέβη.
Τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό κατατρομαγμένα και σε κατάσταση ΣΟΚ, αλλά ευτυχώς χωρίς τραύματα.
Ο διοικητής του οικείου αστυνομικού τμήματος μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό κάλεσε τον πρόεδρο του οικισμού κ. Παναγιώτη Μελέτη να μεταβεί στο Α.Τ. για να τα «βρούνε», όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος.
Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τα γεγονότα από τον πρόεδρο του οικείου συλλόγου Ρομά, καθώς και από τον πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ κ. Παναγιώτη Χαρίτο, και επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα που έθεσε μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στις 22-10-2021. Αυτά είναι τα εξής:
1. Ποια η κοινωνική ωφελιμότητα της νέας 30λεπτης καταδίωξης μέσα στην πόλη, αλλά και εντός του οικισμού;
2. Γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των δραστών κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης καταδίωξης;
3. Δεν ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες οδηγίες καταδίωξης μετά το προ τριμήνου τραγικό περιστατικό στο Πέραμα;
4. Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που τα πυρά των αστυνομικών έβρισκαν τον οδηγό ή κάποιον άλλον;
5. Πότε θα σταματήσει η αστυνομική αυθαιρεσία με την αναίτια χρήση όπλων; Ποιο γεγονός νομιμοποιεί την χρήση όπλων κατά πέντε άοπλων ανήλικων;
6. Ποιες οδηγίες ακολούθησαν οι αστυνομικοί των τριών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες τους οδήγησαν να ανοίξουν πυρ μετά από τριαντάλεπτη καταδίωξη σε ένα ακινητοποιημένο όχημα;
7. Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;
8. Γιατί δεν πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάνες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριξαν εν ψυχρώ στο παράθυρο του οδηγού;
9. Ποιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ποιοι το στερούνται λόγω ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών;
10. Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς με κίνδυνο αφαίρεση των ζωών άοπλων ανήλικων;
Αυτά τα δέκα αναπάντητα και αμείλικτα ερωτήματα θέτει εκ νέου η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ που ζητά άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από το επίσημο κράτος, το οποίο οφείλει να αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς σκιές συγκάλυψης…