Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από την ιρανική αντιπροσωπεία να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Το αμερικανικό μέσο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ, κατόπιν εντολής του Ρούμπιο, ενημέρωσε την ιρανική πλευρά ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, θα έπρεπε να αποχωρήσουν άμεσα από τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Axios, η εντολή του Ρούμπιο συνδεόταν με το γεγονός ότι η ιρανική αντιπροσωπεία είχε παραμείνει στις ΗΠΑ πέρα από το χρονικό διάστημα που της επιτρεπόταν.

Όπως ανέφερε, από τη στιγμή που οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης είχαν ολοκληρωθεί, είχε πλέον έρθει η ώρα για την αναχώρηση της ιρανικής αντιπροσωπείας.

Το δημοσίευμα, ωστόσο, επικαλείται και δεύτερη πηγή, η οποία επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την ιρανική αντιπροσωπεία να αποχωρήσει, αλλά επισημαίνει ότι ο Αμπάς Αραγτσί είχε ήδη προγραμματίσει να επιστρέψει στην Τεχεράνη το βράδυ της Δευτέρας.

Η εξέλιξη σημειώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Το Axios χαρακτήρισε την κίνηση του Μάρκο Ρούμπιο «εξαιρετικά ασυνήθιστη διπλωματική επίπληξη», εκτιμώντας ότι αποτελεί ένδειξη του σοβαρού ελλείμματος εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ενώ οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία, γεγονός που διατηρεί την ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.