Μετά και τη Σύνοδο Κορυφής, δύο πράγματα έγιναν σαφή:

1. Λεφτά υπάρχουν, αν χρειαστεί, για να «σωθούν» για κάποιο διάστημα χώρες όπως η Ελλάδα. 1,5 τρισ. μπορεί να εξασφαλίσει το τριπλό χρηματοδοτικό εργαλείο ESM-EFSF-ΔΝΤ για να μη μεταδοθεί περαιτέρω η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ακόμη κι αν αυτά, μεσοπρόθεσμα, μπορεί να μην είναι αρκετά, ωστόσο η Γερμανία δείχνει ικανή πρόσκαιρα, αν κρίνει ότι χρειάζεται, να συνεχίζει να δίνει λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων ώστε να σωθούν οι ομολογιούχοι και οι δανειστές της Ελλάδας.

2. Για να γίνουν αυτά, δεν χρειάζεται επίτροπος, αρμοστής, προβλεπτής ή γκουλάιτερ. Μπορεί και η ελληνική κυβέρνηση. Αρκεί να ψηφίσει τα πάντα τώρα. Ακόμη κι αν ό,τι ψηφίσει προμηνύει μακροχρόνια ύφεση και κοινωνική ερήμωση. Άλλωστε, ποιος πιστεύει πλέον ότι το ζητούμενο είναι να καταστεί το χρέος «βιώσιμο»;

Όπως και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος ομολογεί, αν ψηφιστούν όσα πρέπει  ώστε να υπογραφεί το δεύτερο μνημόνιο, για τα επόμενα χρόνια οι επόμενες κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά, γιατί θα είναι αυστηρά δεσμευμένες.

Στην Ελλάδα διαμηνύθηκε ότι έχει 5 ημέρες προθεσμία να πει «ναι σε όλα».

Σύμφωνα με το «Βήμα», η τρόικα απαιτεί 5 συγκεκριμένα πράγματα εν όψει του νέου μνημονίου.

1 .Οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Η τρόικα απαιτεί την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσων στο δημόσιο ως το 2015 και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων. Επίσης απαιτεί την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ενώ ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο τομέα που είχε ως αποτέλεσμα να μην μειωθούν όσο προβλεπόταν οι δαπάνες μισθοδοσίας το 2011 και να επιβαρυνθεί το έλλειμα τουλάχιστον κατά 0,2% του ΑΕΠ. Επίσης ζητεί από τα κόμματα να δεσμευτούν ότι με την επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

2. Η υιοθέτηση αυστηρού μνημονίου για τον λεγόμενο «παραδημόσιο τομέα» δηλαδή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και διάφορους οργανισμούς) που θεωρούν ότι είναι εστίες κρυφών ελλειμάτων.

3. Η μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Η τρόικα ζήτησε να μπούν ιδιώτες επιχειρηματίες μέσω διαγωνισμών και στα νέα νοσοκομεία μέσω των (ΣΔΙΤ) στη διοίκηση των νοσοκομείων τουλάχιστον ως πρός το ξενοδοχειακό μέρος και να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά σε όλες τις υπηρεσίες. Ακόμη απαίθτησαν να υπογραφούν συμβάσεις δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των μονάδων του ΕΣΥ που έχουν υψηλότατο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και περίθαλψης, αλλά “τριτοκοσμικό” – όπως το χαρακτήρισαν – μοντέλο διοπίκησης και περιβάλλον για εργαζόμενους και ασθενείς.

4.Την ανάληψη άμεσης δράσης για την «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας». Κοινώς, η τρόικα απαιτεί γενικευμένο «fast track», για να έρθουν γρήγορα επενδυτές. Ξεχάστε περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαία, υγειονομικούς κανόνες και έλεγχο για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

5. Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα θα αποδεχθούν την όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση σε ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά ζητούν την κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχυροποιούν τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας. Παντού όλοι οι μισθοί θα ξεκινούν από 600 ευρώ.

Αυτό συνεπάγεται επίσπευση του πολιτικού χρόνου: Τα ψηφίζουμε όλα και πάμε σε εκλογές

Στο πολιτικό πεδίο, όπως πάλι το «Βήμα», υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων και του τελικού εκβιασμού των δανειστών που συμπυκνώνεται στη φράση “take it or leave it” για το νέο μνημόνιο που θα καθορίσει την οικονομική πολιτική ως το 2015 και είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση του PSI, τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι όλο αυτό το πακέτο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο ως τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και θα κληθούν να το ψηφίσουν ή όχι.
Εφ΄ όσον το νέο μνημόνιο υπερψηφιστεί θα ανακοινωθεί η τελική πρόταση για το PSI και σε λίγες ημέρες η ανταλλαγή ομολόγων με νέα και ρευστό θα ολοκληρωθεί με τη βοήθεια των ευρωπαίων.
Αν το νέο μνημόνιο καταψηφιστεί “λεφτά δεν υπάρχουν”, η κυβέρνηση Παπαδήμου χάνει τη δεδηλωμένη και ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία την προκήρυξη εκλογών εντός 20 ημερών.
Η χώρα δύσκολα θα βρεί τα χρήματα προκειμένου να εξοφλήσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και τότε θα κυρηχθεί σε χρεοκοπία.

Και με το «ναι» και πολύ περισσότερο με το “όχι” κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι πλέον άλλος χρόνος δεν υπάρχει.
Εκτιμούν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές κι επίσης προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό καθώς σ΄αυτή τη διαδικασία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα θελήσει να έχει τον ελάχιστο χρόνο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.