Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας που ιδρύθηκε το 1948 είναι για πολλούς Βρετανούς σωτήριο καθώς τους παρέχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του από τη γέννησή τους μέχρι τον θάνατό τους, επισημαίνει το Reuters.
Ωστόσο, τα περιορισμένα κονδύλια, ο γηράσκων πληθυσμός και οι όλο και πιο σύνθετες ιατρικές ανάγκες έχουν ως αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια πολλά νοσοκομεία να δίνουν μάχη για να τα βγάλουν πέρα στη διάρκεια του χειμώνα κι έχουν γίνει αντικείμενο πρωτοσέλιδων που περιγράφουν εικόνες με ασθενείς να περιμένουν σε φορεία στους διαδρόμους επι ώρες ή και μέρες, σχολιάζει η ίδια πηγή.
Σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του, πλάι στις εκκλήσεις για βοήθεια στην Υεμένη και τη Συρία, ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή ανταποκρινόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες επείγουσας μεταφοράς σε όλη τη χώρα».
«Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούμε την ομάδα μας εθελοντών για επείγουσες καταστάσεις και καλούμε ακόμη τον συνεργάτη μας την Land Rover για να νοικιάσουμε οχήματα για τη μεταφορά ασθενών και για να λειτουργήσει το σύστημα», δήλωσε ο Μάικ Άνταμσον, ο επικεφαλής του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού.
Το NHS υπήρξε ανέκαθεν ένα ευαίσθητο ζήτημα στη Βρετανία–μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου–και είχε κάποια στιγμή χαρακτηριστεί από έναν πρώην υπουργό Οικονομικών ως «κάτι αντίστοιχο για τους Άγγλους με τη θρησκεία».
Τα τελευταία χρόνια φιλανθρωπικοί οργανισμοί και πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυβερνητικές περικοπές στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας έχουν ως αποτέλεσμα οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι ασθενείς να μεταφέρονται για φροντίδα στο νοσοκομείο αντί στο σπίτι, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά τις νοσοκομειακές υπηρεσίες.
Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι εργάζεται παράλληλα με τις υπηρεσίες υγείας για να βοηθήσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους ώστε να μην καταλαμβάνουν τα κρεβάτια των νοσοκομείων.
«Εχουμε δει ανθρώπους να παίρνουν εξιτήριο χωρίς ρούχα, κάποιοι να έχουν πέσει και να μην τους βρίσκουν επι μέρες, ενώ άλλοι να μένουν άπλυτοι επειδή δεν υπάρχει νοσηλευτής να τους φροντίσει», λέει ο Άνταμσον.
Εκπρόσωπος του NHS Αγγλίας δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών κατά τους χειμερινούς μήνες και ότι δεν υπάρχει η ίδια πληρότητα στα νοσοκομεία σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.