«Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη να τηρήσουν τους κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη και να του πούμε μπορείς να ανοίξεις ή να μην ανοίξεις. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, ξέρω ότι έχει κουράσει αυτή η λέξη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει». Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης εκφράζοντας αισιοδοξία για την βελτίωση της κατάστασης με τον εμβολιασμό.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θέλει να κρατά κλειστά τα καταστήματα. Υπάρχει μια επιτροπή επιστημόνων που έχει ένα μοντέλο το οποίο ακολουθεί. Την Τετάρτη έβγαλαν μια απόφαση και την Παρασκευή είδαν από τα κρούσματα, την τάση που υπήρχε και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ότι δεν έπρεπε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε ορισμένες περιοχές»,

«Σήμερα που λέει η επιτροπή πρέπει να μην ανοίξει σε αυτές τις περιοχές, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει την κατάσταση, τι πρέπει να κάνουμε; Πριν από μήνες, δεν υπήρχε εισήγηση της επιτροπής για το λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, πήρε απόφαση η Κυβέρνηση και πάλι μας κατέκριναν. Τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να μην ακούσουμε την Επιτροπή; Ουδέποτε η Κυβέρνηση έχει απορρίψει εισήγηση της Επιτροπής για κλείσιμο δραστηριοτήτων», προσέθεσε ο Παπαθανάσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε υπομονή, εκτιμώντας ότι μετά τις 15 Απριλίου ή σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πτώση του επιδημικού κύματος.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, είπε ότι «είναι εξαιρετικά, φοβερό εκνευριστικό όλο αυτό που συμβαίνει, ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους, είναι και ψυχολογικά επώδυνο». Όμως, επισήμανε ότι «ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής, κανείς δεν είπε να το ρισκάρουμε σε αυτές τις τρεις περιοχές. Ακούμε την επιτροπή, καταλαβαίνουμε ότι αυτό μας προκαλεί ζημιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» υποστήριξε.

Ο Γεωργιάδης απέρριψε τις αιτιάσεις περί αδικίας προς τη βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι κάθισε και μέτρησε «πόσες μέρες λειτούργησε η αγορά της Θεσσαλονίκης» μέσα στο 2021 και διαπίστωσε ότι λειτούργησε 37 μέρες περισσότερες από την Αθήνα» και ζήτησε να απομονωθούν οι φωνές του λαϊκισμού, που επικαλούνται τέτοια επιχειρήματα.

Τα δεδομένα συζητούνται στην επιτροπή κάθε Τετάρτη, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «ξέραμε ότι ο Απρίλιος θα ήταν ο χειρότερος μήνας της πανδημίας».

Τα μπαλάκι στην Επιτροπή και από τον γ.γ. Εμπορίου

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και τη δυσαρέσκεια των εμπόρων μίλησε στο Mega ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Η επιτροπή είναι αυτόνομο όργανο. Λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες του σκοπού της. Έκανε μια εισήγηση, και τον πρώτο λόγο των έχουν οι υγειονομικοί. Πρέπει όμως όταν λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις να έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούμε ό,τι εργαλείο χρηματοδοτικό έχουμε. Το επίδομα θα είναι ένα ικανό πόσο που αφορά στο σύνολο της χώρας, όχι μόνο τις τρεις περιοχές», είπε ο Σταμπουλίδης.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις και η επιτροπή δίνει το πράσινο φως. Πριν ανακοινώσουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 του μήνα, πέρασε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η πρόταση», εξήγησε ο ίδιος.

«Έχουμε δείξει και συνεχίζουμε να δείχνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιτροπή. Όπου χρειάζεται να παρέμβουμε το κάνουμε, για να διατηρηθεί η ισορροπία. Σε αυτή τη φάση πάρθηκε μια απόφαση που προφανώς έχει τους λόγους της. Εμπιστευόμαστε την επιτροπή και όπου χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις τις κάνουμε», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Εμείς κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε στην επιτροπή τις προτάσεις και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πρέπει και η επιτροπή να γνωρίζει την επίπτωση κάθε απόφασης στα δημόσια οικονομικά. Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα, δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, έχει αρκετά πιο αυστηρούς περιορισμούς από ό,τι στην προηγούμενη φάση. Ο Απρίλιος είναι ένας σπουδαίος μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο. Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να κλείσει το click away στα καταστήματα. Στην ένδυση και στην υπόδηση, ωστόσο, δεν εξυπηρετεί. Αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πέτυχε. Σήμερα γράφουμε ιστορικό ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα, οπότε κερδίζοντας έδαφος προσδοκούμε να συνεχίσουμε», είπε ακόμα ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

«Σήμερα μπήκε ο περιορισμός στις τρεις περιοχές. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα. Αν διατηρήσουμε την αγορά σε μία τάξη, και δε δούμε ξανά συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους, μπορούμε να συνεχίσουμε. Αν όμως δεν τηρούνται τα μέτρα, το μυαλό μας είναι να διασφαλίσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας», σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για τα της διαδικασίας, ο Σταμπουλίδης ανέφερε ότι «Για να πάμε σε εμπορικό κατάστημα πρέπει να έχουμε κλείσει ραντεβού με την επιχείρηση και έχουμε απαντητικό ή mail ή μήνυμα. Μετά στέλνουμε στο 13032 μόνο το ονοματεπώνυμό μας για να πάμε στο ραντεβού μας. Κατά τον έλεγχο ο πολίτης πρέπει να επιδείξει το μήνυμα στο 13032 και το αποδεικτικό μήνυμα από την επιχείρηση. Η διάρκεια του μηνύματος είναι τρεις ώρες, και μπορούμε να πάμε σε όσα μαγαζιά έχουμε κλείσει ραντεβού. Επίσης είναι για μία φορά την ημέρα αυτό το μήνυμα και έτσι ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε την κατάσταση. Τα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά και τα εκπτωτικά χωριά. Το θέμα θα το επαναφέρουμε στην επιτροπή σύντομα».

«Για το Πάσχα θα κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τι θα γίνει. Η πανδημία έχει άλλη δυναμική μέρα με τη μέρα», είπε κλείνοντας.

Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τις εξαιρέσεις στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αγανάκτηση και οργή από τον Πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Ευόσμου αλλά και τον Πρόεδρο της Πάτρας σχετικά με την απόφαση να εξαιρεθούν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και για την έκτακτη ενίσχυση Απριλίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τις εξαιρέσεις στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

«Η καταστροφή που έχει υποστεί η αγορά είναι τεράστια, τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, σήμερα, δεν λύνουν το πρόβλημα κανενός, ωστόσο αποτελούν δείγμα καλής διάθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο, και ανακοινώθηκε, λίγο νωρίτερα, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι οριζόντια, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για αυτό» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ υπογραμμίζοντας πως αποτελούν ένα μικρό βοήθημα, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν επιχειρηματίες «που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές». Μάλιστα το ποσοστό των επιχειρηματιών, σύμφωνα με τον Φιλιππίδη είναι περί το 30% με 40% .

«Κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτούμε πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι όλους αυτούς τους μήνες που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ επισημαίνοντας πως η διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού παραμένει στο τραπέζι, καθώς αναμένουν από τους νομικούς συνεργάτες τους, αφού μελετήσουν τα δεδομένα, να τους ενημερώσουν για το αν μπορούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και με τι αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη το ζητούμενο είναι το άνοιγμα της αγοράς και όχι η συνέχιση των επιδομάτων. «Αυτό που ζητούμε είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και στη Θεσσαλονίκη, δεν θελουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με επιδόματα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για περιπτώσεις ενδεχόμενων ανοιγμάτων καταστημάτων, από κάποιους εμπόρους τονίζει πως «ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του. Ακόμη και σε έναν κακό νόμο οφείλουμε να υπακούμε καθώς διαφορετικά χάνουμε το δίκιο μας»