«Εφαρμόζουμε νομοθεσία ευρωπαϊκή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Είναι φιλεργατικό να του λέμε ντε και καλά θα δουλέψει και την Παρασκευή;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «δεν είναι γραμμένο σε πέτρα» αλλά οι βασικές του αρχές δεν θα αλλάξουν, τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως  πρόκειται για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία που επαναβεβαιώνει τη βάση του 8ωρου στο άρθρο 54.

«Και να θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε. Να σας το πω τελείως ανοιχτά, δεν γίνεται σε χώρα της ΕΕ. Μην κάνουμε τέτοιες συζητήσεις είναι σπατάλη χρόνου», ανέφερε σχολιάζοντας πιθανή κατάργηση του οκταώρου και εξήγησε ότι «στο πλαίσιο του οκταώρου δίνονται δύο δυνατότητες, από τη μια η αύξηση των υπερωριών και από την άλλη η διευθέτηση». Για τις υπερωρίες σημείωσε ότι αυξάνονται από 96 ώρες για τις βιομηχανίες και 120 το χρόνο για τις υπηρεσίες στις 150 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. «Μπορεί να είναι καλό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, διότι θα βάλουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους», ανέφερε με σοκαριστική κυνικότητα. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για πλαίσιο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό και αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική βάση.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σε περιπτώσεις κακών εργοδοτών που ακόμη και με τη βασική σύμβαση με αυστηρό 8ωρο δημιουργούν πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι είτε κάποια εφαρμογή (app) είτε κανονική κάρτα. Το ωράριο εργασίας θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ που μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι η διεύρυνση του καταλόγου με τις αιτίες που καθιστούν άκυρη μια απόλυση. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι προστίθεται η προστασία σε πατέρες για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ενώ εάν ένας εργοδότης απολύσει εργαζόμενο επειδή δεν δέχθηκε διευθέτηση εργασίας ή υπερωρίες, τότε η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Στο ερώτημα εάν μετά από μια τέτοια διαδικασία ο εργαζόμενος θα αντέχει να σταθεί στο εργασιακό περιβάλλον, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο φιλοσοφικό ερώτημα που ισχύει και στο προηγούμενο δίκαιο, δεν ισχύει τώρα με τις υπερωρίες και γι’ αυτό εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα και ενισχύουμε το δίκαιο σχετικά με προστασία από απόλυση». Για τον κατώτατο μισθό και το εάν θα παραμείνει παγωμένος απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για το θέμα στα τέλη Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει αναδιοργάνωση της εργασίας, με συλλόγους εργαζομένων να αντιδρούν, τονίζοντας πως μέσω του νομοσχεδίου, επιχειρούνται δύο καίρια πλήγματα στις ζωές τους: η νομική κατοχύρωση των απλήρωτων υπερωριών και η θεσμική κατάργηση του 8ωρου. Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη γνωστοποίηση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και φορείς όπως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είχαν αντιδράσει έντονα στις αλλαγές που επίκεινται.

Για «9 ψέματα της ΝΔ για το εργασιακό που φέρνουν κατάργηση 8ώρου και μειώσεις μισθών» σχετικά με τις υπερωρίες και το ωράριο έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκτενή του ανακοίνωση, ενώ το ΚΚΕ το χαρακτήριζε ως «αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών». Για «έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δίνοντας τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας» μιλά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.