Τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά ανέλυσε, σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφορεί από πλήθος μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο επιχειρεί να ακολουθήσει το ισχύον σύστημα σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, με τη ρύθμιση της τηλεργασίας και τις γονικές άδειες. Διέψευσε κατηγορηματικά την επικείμενη κατάργηση του οκταώρου, αποδίδοντας την πληροφορία σε fake news που διακινούνται από την αντιπολίτευση και ισχυρίστηκε πως «αυτοί που κάνουν κριτική μιλάνε για ένα άλλο νομοσχέδιο όχι για το πραγματικό». Επιχειρώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες σχετικά με τον κυβερνητικό νομοθετικό οίστρο εν μέσω πανδημίας ισχυρίστηκε πως «Δεν έχουμε ακόμα φέρει το νομοσχέδιο. Αν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε θα μπορούσαμε να έχουμε φέρει όλους αυτούς τους μήνες το νομοσχέδιο. (….) (αυτά που θα φέρουμε) θα είναι αυτά που θα γίνονται στην συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι προ ημερών το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και φορείς όπως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είχαν αντιδράσει έντονα στις αλλαγές που επίκεινται εάν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, με το ΚΚΕ να το χαρακτηρίζει ως «αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών». Για «έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δίνοντας τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας» μιλά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Χωρίς εργασιακά δικαιώματα η «Ελλάδα 2.0» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης

«Το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό είναι των αρχών της δεκαετίας του 80. Έχουν περάσει καμιά σαρανταριά χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που έχουν γίνει εν τω μεταξύ και στο αντίστοιχο δίκαιο της ΕΕ. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε για να προσαρμοστούμε στις αντίστοιχες συνθήκες. Έχουμε παραδείγματος χάριν το θέμα της τηλεργασίας. Αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο στη ζωή. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αρρύθμιστο. Γιατί αν το αφήσουμε αρρύθμιστο μπορεί ο εργοδότης αν δεν υπάρχουν περιορισμοί να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει μετά τα μεσάνυχτα» σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης σχετικά με την τηλεργασία.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «Δεν το θέλουμε αυτό. Άρα εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε μία ρύθμιση που μιλάει για το δικαίωμα της αποσύνδεσης το οποίο πιθανότατα για το 99% όσων μας ακούν δεν σημαίνει τίποτα. Σημαίνει ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις στους σερβερς κεντρικά έτσι ώστε από μία ώρα και μετά να μην μπορεί ο εργοδότης να μη μπορεί να στέλνει πράγματα στο σπίτι του αλλουνού για να καταχράται το δικαίωμα της τηλεργασίας που έτσι και αλλιώς στο μυαλό μας είναι να ρυθμίζεται με συμφωνία των δύο πλευρών. Τηλεργασία θα υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις που συμφωνούν το σωματείο με τους εργοδότες. Και μπορεί – άμα συμφωνούν – να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Για διαφορετικούς λόγους. Πρέπει να γίνει συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη. Φυσικά δεν θα επιβάλλεται μονομερώς».

Υποστήριξε επίσης πως ο εργοδότης θα επωμίζεται το κόστος του εξοπλισμού και επανήλθε στο ζήτημα του δικαιώματος της αποσύνδεσης.  «Τα προσωπικά δεδομένα, τον εξοπλισμό θα τον πληρώνει ο εργοδότης (τα κομπιούτερς και ό,τι χρειάζεσαι όταν είσαι σπίτι σου) και επίσης θα υπάρχει το δικαίωμα αποσύνδεσης με κεντρικές ρυθμίσεις για να μη σε ζαλίζουν τη νύχτα και να μη σου χαλάνε την οικογενειακή ζωή» ανέφερε.

Γονική άδεια πατρότητας για «τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή»

Επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές πρακτικές συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να «συμφιλιώσει» με τις επερχόμενες ρυθμίσεις την οικογενειακή με την εργασιακή ζωή. «Εμείς θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο ας πούμε στο ίδιο πλαίσιο ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τις γονικές άδειες βάζοντας στην εικόνα και τους πατεράδες. Όχι μόνο τις μανάδες. Δηλαδή δίνουμε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, πληρωμένη, όταν γεννιέται ένα παιδί. Δεν θα λείπει μόνο η μητέρα, θα λείπει και ο πατέρας. Επίσης, δίνουμε επιδοτούμενη άδεια και στους δύο γονείς, γονική άδεια, έτσι ώστε να την παίρνει και ο πατέρας και να μην είναι η πρόσληψη, ο λόγος αυτός, οι γονικές άδειες, αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναίκας. Αυτό που μας νοιάζει είναι παίρνοντας τις διεθνείς πρακτικές είναι να υπάρξει μία συμφιλίωση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή. Διότι ακριβώς επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες, έχουμε τηλεργασία, έχουμε το καθεστώς με τα κούριερ και τα ντελίβερι, και εκεί παρεμβαίνουμε υπέρ των εργαζομένων, μας ενδιαφέρει να φέρνουμε ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, διότι αν δεν τις φέρουμε τις ρυθμίσεις αυτές τότε πράγματι θα υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

«Φιλεργατικό μέτρο» η ψηφιακή κάρτα εργασίας και «fake news τα περί κατάργησης 8ώρου»

Χαρακτηρίζοντας την ψηφιακή κάρτα εργασίας ως «ένα από τα πιο βασικά φιλεργατικά μέτρα όλων των τελευταίων χρόνων» ανέφερε πως πρόκειται για «ένα εργαλείο με το οποίο θα καταγράφεται ηλεκτρονικά και θα ελέγχεται από το Εργάνη 2 πότε πάει ένας εργαζόμενος στη δουλειά και πότε φεύγει έτσι ώστε ο κακός εργοδότης να μη μπορεί να κάνει κατάχρηση σε βάρος του εργαζομένου στο ωράριο εργασίας» συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα Εργάνη 2 θα εξατομικευτεί και πως η σκέψη για την ψηφιακή κάρτα προέκυψε «επειδή έχουμε πολλές καταγγελίες από εργαζομένους ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που τους εκμεταλλεύονται και δεν τους πληρώνουν τις υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο θα κατοχυρώνονται γιατί θα υπάρχει καταγραφή και δυνατότητα καταγγελίας.  Ο εργαζόμενος για να προστατευθεί θα μπορεί να καταγράφει πότε πήγε στη δουλειά του. Συμπληρώνει το οκτάωρο. Μετά το οκτάωρο αν θέλει και συμφωνήσει δουλεύει υπερωριακά, πληρώνεται υπερωριακά με αυξημένες (απολαβές) όπως συμβαίνει και σήμερα».

Για «δήθεν κατάργηση 8ώρου» μίλησε στη συνέχεια ο υπουργός εργασίας σημειώνοντας πως «έχουμε και πολλά fake news και ανοησίες» ενώ κατ’ εκείνον «ισχύει ήδη στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια γιατί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από τις αρχές του ’90 στην Ελλάδα και είναι και ευρωπαϊκή οδηγία. Εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Εκείνο το οποίο εμείς αλλάζουμε ότι πέρα από τις συμφωνίες που προβλέπονται με το μέχρι τώρα ισχύον δίκαιο μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών, αυτό μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζομένου. Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Ανευ αποδοχών» είπε, προβαίνοντας σε έναν ατυχή παραλληλισμό και συνέχισε: «Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου».

Τέλος, σχετικά με τις συντάξεις, ανέφερε πως «Η Νέα Δημοκρατία πιστή σε όσα είχε πει προεκλογικά παρενέβη στο νόμο Κατρούγκαλου έκανε τροποποιήσεις με το νόμο Βρούτση και έδωσε αυτά που μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους που είχαν δει να περικόπτεται η σύνταξή τους ενώ δούλευαν πάνω από 30 χρόνια. (…) Εμείς εδώ δεδομένου ότι το κράτος έχει δώσει 37 δισεκατομμύρια και πάει για σαράντα για τον κορωνοϊό. Εχει δώσει δύο ΕΣΠΑ για τον κορωνοϊό μέσα σε ένα χρόνο καταλαβαίνεται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες. Εξαιρετικά περιορισμένες. Έχουμε εφαρμόσει το μαζικότερο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης όλων των τελευταίων ετών. Μόνο στο υπουργείο Εργασίας έχουμε δώσει σε ένα χρόνο 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ για 3 εκατ. ωφελούμενος».