«Δε θυμάμαι στα χρόνια που ασχολούμαι με το Επιμελητήριο και την επιχειρηματικότητα, τόσο πολλοί κλάδοι να συμφώνησαν μέσω της Συντονιστικής, αυτοί παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Συνολικά 27 κλάδοι από την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Επιμελητήριο, οι δικηγόροι, οι ταξιτζήδες. Δεν υπάρχει κλάδος της ελληνικής οικονομίας που δεν ήταν παρών και δεν υπέγραψε το κείμενο της Συντονιστικής που στείλαμε στον πρωθυπουργό για την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Ζητάμε ισονομία. Ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση να έχουν ο “μικρός” και ο “μεγάλος”. Ότι γλιτώνει ο ένας να γλιτώνει κι ο άλλος, ότι πληρώνει ο ένας να το πληρώνει και ο άλλος. Με το συγκεκριμένο νόμο, πέραν του ότι δεν χτυπά την φοροδιαφυγή, δεν αγγίζει καθόλου τους “μεγάλους”», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ και υπογράμμισε συγκεκριμένες παραμέτρους:

  • επί 12 χρόνια οι τράπεζες διαφημίζουν ότι έχουν 5 δισ. ευρώ κέρδη. Δεν είναι πλέον κρατικές, ανήκουν σε ιδιώτες. Είμαστε στον 13ο χρόνο που οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους. Και οι ίδιες λένε ότι έχουν 5 δισ. ευρώ κέρδη, όταν ο νόμος στοχεύει σε 600 εκατ. ευρώ.
  • η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρισε 540 εκατ. ευρώ ΦΠΑ σε εταιρείες στο αεροδρόμιο, όταν 600 εκατ. ευρώ αναζητώνται από τη φοροδιαφυγή
  • η Πολιτεία είναι που έχει δημιουργήσει νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τους μεγάλους μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών να πηγαίνουν τα κέρδη σε off-shore και να γλιτώνουν την φορολογία.

«Γιατί δεν λύνει το θέμα; Με ποιο τρόπο σταματά τη συναλλαγή μεταξύ καταναλωτή και ελεύθερου επαγγελματία; Π.χ. σε ένα γιατρό, όταν τίθεται το θέμα “500 ευρώ με απόδειξη, 350 ευρώ χωρίς απόδειξη”, ποιος θα ζητήσει απόδειξη; Εμείς προτείναμε, να εκπίπτουν οι αποδείξεις από τη φορολογία. Ο καταναλωτής θα τις απαιτούσε … Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το mydata και για το πλαστικό χρήμα (που συμφωνούμε, αλλά διαφωνούμε στις χρεώσεις των POS), μιλάει για διασύνδεση ταμειακών μηχανών (που 12 χρόνια δεν έχει γίνει) και των POS, για δυνατότητα εντοπισμού των δαπανών διαβίωσης. Με τόσα “όπλα”, γιατί έρχεται αντίθετη στην ίδια της την ιδεολογία; Είναι παραλογισμός να λέει κάποιος ότι σε τρία χρόνια μια επιχείρηση θα έχει κέρδη».

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτίμησε, «πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τον εφαρμόσει αυτό το νόμο. Και το λέω καλοπροαίρετα, η μεσαία τάξη έχει αποδείξει ότι δεν ξεχνάει … του χρόνου, όταν έρθουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας, θα πονέσει, έχει ενδιαφέρον αν θα έρθουν πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, θα παίξει ρόλο».