Ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την σημερινή του ομιλία στη Ολομέλεια της Βουλής, όπου τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, τόνισε πως: «Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις».

«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» ανέφερε και εξήγησε πως «Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» συμπληρώνοντας το προφανές, οτι δηλαδή «η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Βέβαια, μέχρι τώρα για αυτό ακριβώς τον ψέγουν, ότι εκμεταλλεύτηκε αυτό το παλιό, κουρασμένο, γενικό και αόριστο πλαίσιο.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάγκη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων πως το πλαίσιο χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί, ζητώντας να συμφωνήσουν «ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου».

Τα χαρακτηριστικά ενός «σωστού» διοικητή της ΕΥΠ

Για τομές και πρωτοπορία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σχετικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις. «Τομή πρώτη, ποια τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε και το επανέλαβε, μάλιστα, και δύο-τρεις φορές απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα κρεσέντο ειρωνείας και εξυπνακισμού.

«Τομή δεύτερη, γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας» είπε την στιγμή βέβαια που αυτός ήταν ο λόγος τον οποίο πολύ εύκολα επικαλέστηκε όταν πρώτο-ανακαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

«Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας» είπε παρόλο που φορείς στην Επιτροπή, όπως ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, δήλωσε πως ένας δεύτερος εισαγγελέας δεν λύνει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

«Τέταρτη τομή η ενημέρωση όποιου τίθεται σε παρακολούθηση μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους που μεσολαβεί μεταξύ της παρακολούθησης και της δυνατότητας ενός πολίτη να πληροφορηθεί» γεγονός στο οποίο είχε διατυπώσει προβληματισμό η Ελευθερία Κώνστα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που τόνισε ακριβώς πως είναι πολύ μεγάλο διάστημα που απαιτείται για να μπορέσει κάποιος να απευθυνθεί στην αρμόδια αρχή και να μάθει αν έχει τελέσει υπό παρακολούθηση. Ουσιαστικά εδώ ο Πρωθυπουργός δικαιολογείται για το μεγάλο χρονικό διάστημα (3 χρόνια) που απαιτείται… λέγοντας πως θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο.

«Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο το οποίο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την στιγμή που τα έγγραφα, όμως, για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, καταστράφηκαν.

«Με την έκτη τομή απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019» δήλωσε ο πρωθυπουργός την στιγμή βέβαια που η χρήση των λογισμικών ήταν ήδη παράνομη, όπως γνωστοποίησε και μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η 7η τομή αφορά στη συνένωση όλων των σχετικών δομών, που τώρα είναι διάσπαρτες «και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύουν την ιδιωτικότητα».

Παρακολούθηση Φλώρου

«Τελευταία εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό τύπο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός αποφεύγοντας τεχνηέντως να απαντήσει για την παρακολούθηση αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων.

«Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και είναι απορίας άξιο αν θέλει πραγματικά απάντηση στο ερώτημα.