Ο αντεισαγγελέας Λάμπρος Σοφουλάκης ήταν ο ένας από τους δύο ανώτατους δικαστικούς που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν τις καταγγελίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης των παράνομων χρηματοδοτήσεων της Novartis, καταλήγοντας μεταξύ άλλων στην απόρριψη ως νομικά αβάσιμων των ισχυρισμών περί ακυρότητας των μαρτύρων στην υπόθεση, καθώς και πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δεν γνώριζε αν οι εδώ προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν οι ίδιοι με αυτούς που εξετάστηκαν από τις αμερικανικές αρχές.

Στο πόρισμά του, ο Λ. Σοφουλάκης καταλόγιζε στον Ιωάννη Αγγελή ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και παράβαση καθήκοντος, ενώ τον κατηγορούσε για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ενόψει των τότε επικείμενων εθνικών εκλογών, προς ικανοποίηση προσωπικών του φιλοδοξιών.

Αποκαλυπτικό για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis το πόρισμα Σοφουλάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, συνέταξε δικό του πόρισμα στο οποίο ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ για τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς της Τουλουπάκη εκτιμά ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις.

Αντιδρώντας ο Ι. Αγγελής στο πόρισμα Σοφουλάκη, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον του, κατηγορώντας τον Λ. Σοφουλάκη ότι με δόλο, συρραφές και αλλοίωση στοιχείων της δικογραφίας επιχείρησε να απαλλάξει τους πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς και να «βγάλει ψεύτες» όσους όσους κατέθεσαν εναντίον τους κατά της διάρκεια της έρευνας. Παράλληλα, τον κατηγόρησε πως με το πόρισμά του, ο αντεισαγγελέας Σοφουλάκης παρέλειψε και παραποίησε στοιχεία, ώστε να ενοχοποιηθεί ο αντεισαγγελέας Αγγελής, με σκοπό να καταστεί κατηγορούμενος.

Τελικά, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χάιδω Ζουγρή που ερεύνησε τις παραπάνω καταγγελίες κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Λ. Σοφουλάκης δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη από όσες τον κατηγορεί ο Ι. Αγγελής, αποφασίζοντας να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.