Στα 119 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων, που εντοπίστηκαν μετά από μία ακόμα δειγματοληψία στις δικαστικές φυλακές Λάρισας, όπως μεταδίδει το larissanet.gr. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γίνει γνωστά 86 συνολικά κρούσματα με ένα 47χρονο φύλακα της εξωτερικής φρουράς του ιδρύματος να χάνει τη ζωή του εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ αυτή τη στιγμή εκατοντάδες κρατούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας. Σημειώνεται πως νέα δειγματοληψία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία», έχει γίνει έκκληση για νοσηλεία κρατουμένων στα νοσοκομεία της πόλης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στις αρχές. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Ιατρικός Σύλλογος έπειτα από επικοινωνία με τον Εισαγγελέα, έστειλε στο σωφρονιστικό κατάστημα 5 εθελοντές γιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ο διευθυντής των φυλακών με σχετικό αίτημα στα δύο νοσοκομεία ζήτησε την προετοιμασία χώρων για νοσηλεία κρατουμένων, εφόσον παραστεί ανάγκη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διεύθυνση πολλοί κρατούμενοι έχουν ήδη επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, καθώς πάσχουν από διάφορα νοσήματα.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα, με τον εντοπισμό των πρώτων 48 κρουσμάτων στο εν λόγω σωφρονιστικό ίδρυμα, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, έγιναν γνωστές πληροφορίες σχετικά με τα ελλιπή και πλήρως ακατάλληλα μέτρα της διοίκησης της φυλακής.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση έπειτα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είχε επιβάλλει μέτρα πειθαρχικά, όπως ο 24ωρος εγκλεισμός των κρατουμένων και όχι υγειονομικά, ενώ στοιχειώδη μέτρα όπως η διενέργεια τα τεστ έγιναν μετά από διαμαρτυρία των ίδιων των κρατουμένων, καθώς αρνήθηκαν να μπουν στους θαλάμους μέχρι να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν. «Για ό,τι μου συμβεί τους καθιστώ υπεύθυνους, η κατάσταση στις φυλακές δεν είναι ανευθυνότητα, είναι ένα διαρκές έγκλημα» δήλωσε κρατούμενος των φυλακών, που βρέθηκε θετικός στον ιό.

«Για ό,τι μου συμβεί τους καθιστώ υπεύθυνους, η κατάσταση στις φυλακές είναι ένα διαρκές έγκλημα»