«Αντιμετωπίσαμε εχθές μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εδώ στην Αττική εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής» υποστήριξε κατά την έναρξη της ενημέρωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού, και ο στόχος, όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό όπως ήδη είπα, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης, δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι».

Στο αφήγημα των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών και των δυσκολιών του εδάφους εστίασε και ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, υπογραμμίζοντας ότι «εχθές αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, με τρεις διαφορετικές εστίες», ωστόσο «παρά τη δυσκολία της επιχείρησης αποφύγαμε τραυματισμούς πολιτών ή απώλεια ανθρώπινης ζωής και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε μια περιοχή δίπλα σε πυκνό αστικό ιστό και με σημαντικά ρυμοτομικά προβλήματα».

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν ο Υπουργός, αναφερόμενος στην φετινή αντιπυρική προστασία, δήλωνε πως ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ έλεγε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», γι’ αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση,

Ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί και η Πυροσβεστική. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές 04/06/2022 στην Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

»Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

»Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

»Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας».