Με την ύψιστη διάκρισή του, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών, τίμησε ο δήμος των Αθηναίων τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ως αναγνώριση των προσπαθειών του για την επανένωση της Κύπρου.

Η απονομή του μεταλλίου στον κύπριο Πρόεδρο έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και άλλων επισήμων.

Ο Κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τα δυο έθνη, και πιο συγκεκριμένα την ελληνική πρωτεύουσα και τη μεγαλόνησο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, «ως αδελφό μας λοιπόν σας καλωσορίζουμε τιμώντας στο πρόσωπό σας όλους τους Κυπρίους. Τους αγώνες και τις αγωνίες τους. Την αξιοπρέπειά τους και το κουράγιό τους. Τιμώντας όλα αυτά που συμπυκνώνονται στην άσκηση της πολιτικής σας και τη μέχρι τώρα πορεία σας. Μια πορεία που αρμόζει στον ηγέτη ενός περήφανου λαού».

Συνεχίζοντας τη τοποθέτησή του σημείωσε πως «όσα εκτυλίσσονται σήμερα στην περιοχή μας δείχνουν ότι η ενότητα Ελλάδας και Κύπρου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η ενότητα ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινότητας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Όπως αναγκαία και η ουσιαστική, αποφασιστική απάντηση που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στις έκνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

»Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι με αυτό το μετάλλιο, πέρα από την οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπό σας, επισφραγίζει τους δεσμούς της Αθήνας με την Κύπρο και η απονομή του σε εσάς στέλνει ένα ισχυρό πατριωτικό μήνυμα προς όλους. Ένα μήνυμα αγνής αδελφοσύνης και αρραγούς ενότητας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως η ύψιστη διάκριση του Δήμου Αθηναίων, συνιστά απόδειξη του χρέους που έχει ο ίδιος να επιτελέσει. «Οφείλω να εργαστώ άοκνα για τη διατήρηση των δεσμών μας. Το χρέος αυτό υπαγορεύει την επανένωση και την απαλλαγή της νήσου από τα κατοχικά στρατεύματα», είπε συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επίσης αναφέρθηκε «στην εξεύρεση μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος του οποίου η ακεραιότητα δεν θα περιορίζεται από την παρουσία ξένων στρατευμάτων».

Πρόσθεσε δε, πως «Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν τούτες τις μέρες σημαντικές προκλήσεις ως αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Προτείνουμε την καλή τη πίστει διαπραγμάτευση. Ας μην ξεχνούμε πως οι απειλές αυτές συνιστούν απειλές κατά της Ε.Ε.. Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία απέναντι στην επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας».

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως, «λαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο, έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που με βαραίνει απέναντι στον κυπριακό λαό».

Παράνομες κυπροποιήσεις και ο πολιτικός σεισμός στη Κύπρο

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα μηνύματα ενότητας, αδελφοσύνης και αναγνώρισης σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων των προσπαθειών του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και τα μηνύματα που επιχειρήθηκαν από τα πολιτικά στελέχη να δοθούν στη τουρκική πλευρά, η βράβευση έλαβε χώρα σε μια δυσμενή περίοδο για την κυπριακή κυβέρνηση.

Σκάνδαλο «κυπροποιήσεων» με ευρωπαϊκές διαστάσεις ταλανίζει την Κύπρο

Τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera αναφορικά με τα χρυσά διαβατήρια που δίνονταν σε καταδικασμένους εγκληματίες με το αζημίωτο και όπως όλα δείχνουν εμπλεκόταν ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου ο οποίος και απέχει πλέον από τα καθήκοντά του, καθώς και ένας βουλευτής του ΑΚΕΛ ο οποίος και παραιτήθηκε του βουλευτικού του αξιώματος, έχουν δημιουργήσει πολιτική κρίση, η οποία αγγίζει και τον Κύπριο πρόεδρο, καθώς ένας εξ αυτών που πήραν ένα από τα «χρυσά διαβατήρια», ήταν ο σεΐχης της Σαουδικής Αραβίας και φίλος του Νίκου Αναστασιάδη Αμπντούλ Ραχμάν μπιν Χαλίντ μπιν Μαχφούζ.

Χωρίς απάντηση για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» ο Αναστασιάδης

Παρ’ όλα αυτά ο καλός φίλος του προέδρου, δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο φαίνεται το σκάνδαλο να αγγίζει και το ανώτατο πολιτικό στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Documento», το δικηγορικό γραφείο το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο Αναστασιάδης, στο οποίο πλέον βασικές μέτοχοι είναι οι δύο κόρες του, είναι από τους κύριους «παίκτες» στη διαδικασία της αίτησης πολιτογράφησης των ξένων επενδυτών.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι μετά από επίσημο ερώτημα της εφημερίδας, ο Ν. Αναστασιάδης αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του και έκανε λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς», χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιοι ήταν αυτοί.

Την ίδια ώρα η ΕΕ έχει κινήσει νομικές διαδικασίες τόσο κατά της Κύπρου όσο και απέναντι στη Μάλτα για την «πώληση» της ενωσιακής ιθαγένειας σε ξένους επενδυτές.

Μεγάλο ερωτηματικό

Επομένως μετά και τους τριγμούς, πόσο μάλλον όταν αυτοί δεν έχουν καθοριστεί αναφορικά με την εμπλοκή ή όχι τελικά του ίδιου του προέδρου, αποτελεί τουλάχιστον ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί ο Δήμος Αθηναίων με την προφανή υποστήριξη και της ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απονείμει μια ύψιστη διάκριση, αυτή μάλιστα την περίοδο στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νομικές διαδικασίες επεξεργάζεται η ΕΕ για το σκάνδαλο «Golden Visa» σε Κύπρο και Μάλτα